Ян Кохановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ян Кохановски
Jan Kochanowski.png
Роден ок. 1530 г.
Северна Сицина, Полша
Починал 22 август 1584 г.
Люблин, Жечпосполита
Професия поет
Националност поляк
Известни творби Odprawa posłów greckich
Treny
Pieśni Jana Kochanowskiego księgi dwoje
Ortographia polska
Съпруга Дорота Подльодовска
Деца Уршуля Кохановска
Ханна Кохановска
Ева Кохановска
Поликсена Кохановска
Елжбета Кохановска
Кристина Кохановска
Ян Кохановски
Ян Кохановски в Общомедия
герб „Корвин"

Ян Кохановски, герб Корвин (на полски : Jan Kochanowski ; латински : Ioannes Cochanovius /1530-1584/) е най-големият поет в историята на полската литература до Мицкевич, с огромни приноси за развитието на полския език.

Най-голямо значение за езика на среднополския период има творчеството на Ян Кохановски, чието величие признават съвременниците му, и който е образец за писателите от следващата епоха на Просвещението.[1]

Биография[редактиране | edit source]

Роден в село Северна Сицина, Радомско в Средна Полша, в среднозаможно шляхтишко семейство. На 14 години е изпратен да учи в Краковския университет. По това време университетът е в упадък, но Краков е попаднал в силното ренесансово движение. Увлечен от това движение, получаващо тласъци от Италия, Кохановски се отправя за тази стана и учи в университета в Падуа при прочути хуманисти. Запознава се с поезията на Петрарка, след това отива в Париж. Във Франция се запознава с поета Ронсар, от когото получава подбуда да съчинява стихотворения на полски език. Връща се в Полша и живее при двора на крал Зигмунт II Август и заема длъжността кралски секретар (Sekretarz królewski), защото наследеното имение не е достатъчно за издръжката му. Като приближен на двора, той има възможност да се запознае най-добре със съвременните обществено-политически условия на родината си. Премества се в своето имение Чарноляс (Czarnolas) при Радом, желаейки да се посвети изцяло на поезията и да придобие пълна независимост.

Библиография[редактиране | edit source]

Книги на български[редактиране | edit source]

  • Кохановски, Ян, Покой и лютня, превод на Ив. Вълев, С., 1985.

За него[редактиране | edit source]

  • Боян Биолчев. Пътят на едно възраждане. Самобитност и европейски традиции в поезията на полския Ренесанс. С., 1987.
  • Жоржета Чолакова. “Трените” на Ян Кохановски – диалог между културни съзнания. - В: Научни трудове на ПУ “П. Хилендарски”. Българска филология, 1994, т. ХХХІІ, кн. 1, с. 87-93.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Колектив, История на славянските езици, т.1 - Западни славяни, Иванка Гугуланова : Полски език, У.И. Св. Климент Охридски, С., 2000, стр.215