HMS

от Уикипедия, свободната енциклопедия

HMS е съкращение от His/Her Majesty's Ship (на английски език: Кораб на Негово/Нейно Величество), което официално е част от името на всеки кораб от Британския кралски флот, а също така в ВМС на Швеция (на шведски: Hans Majestäts Skepp или на шведски: Hennes Majestäts Skepp). За британските подводници същата абревиатура носи друго значение на английски: Her/His Majesty's Submarine„Подводница на Нейно/Негово Величество“.

Изключение е за Яхтата на Нейно Величество „Британия“ (HMY).

В Кралските военноморски сили на Нидерландия префиксът е „HNLMS“, който идва от на английски: His/Her Netherlands Majesty's Ship (Кораб на Негово/Нейно Величество), който е международен. ВМС на Нидерландия използват за своите кораби префиксите „Zr.Ms.“ (на нидерландски: Zijner Majesteits или His Majesty's), когато управлява крал, и „Hr.Ms.“ (на нидерландски: Harer Majesteits или Her Majesty's), когато управлява кралица. Смяната на префикса става автоматично при короноването на нов владетел.

Префиксите най-често в текстовете се оставят без превод (особено когато е необходимо да се подчертае националната принадлежност на плавателния съд) или се изпускат.

Англичаните, с буквите HMS (кораб на негово величество) на шапките, се държат малко по-строго, но и имат нехаен вид, който съвършено ги отличава от нашите моряци и който ми изглежда странен.

[1]

Също така се използват

По-рано са използвани:

  •  Великобритания За служба в колониите: HMCS – (Her Majesty’s Colonial Ship) На Нейно Величество Колониален кораб
    •  Австралия: CNS (Commonwealth Naval Ship) – Кораб от Флота на Съдружеството
    •  Бирма: HMBS – (Her Majesty’s Burmese Ship) На Нейно Величество Бирмански кораб
    •  ЮАР: HMSAS – (Her Majesty’s South African Ship) На Нейно Величество Южноафрикански кораб
    •  Индия: (Her Majesty’s Indian Ship) HMIS – На Нейно Величество Индийски кораб
    •  Цейлон: HMCyS – (His or Her Majesty’s Ceylon Ship) На Негово или Нейно Величество Цейлонски кораб
    •  Пакистан: HMPS – (His or Her Majesty’s Pakistani Ship) На Негово или Нейно Величество Пакистански кораб

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Каверин, Вениамин. Два Капитана. ISBN 978-5-699-13667-4.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата HMS в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​