Барбадос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Барбадос
Знаме на
Герб на
Местоположение на
География и население
Площ 431 km²
(на 181 място)
Столица Бриджтаун
Официален език английски
Население (пребр., юли 2006) 279 000
(на 174 място)
Управление
Монарх Кралица Елизабет II
Министър-председател Фрейндъл Стюарт
История
Независимост
30 ноември 1966
Икономика
БВП (ППС, 2010) $6 175 млн
БВП на човек (ППС) $22 296
Валута Барбадоски долар (BBD)
Други данни
Часова зона (UTC-4)
Интернет домейн .bb

Барбадос (Барбейдос[1][2]; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили. Барбадос е с дължина 34 км и широчина най-много 23 км, което прави приблизително площ от 431 кв.км. Разположен в западната част на Северния Атлантически океан и на 100 км източно от Карибско море. Намира се на 168 км източно от островите Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 км североизточно от Тринидад и Тобаго. Барбадос е една от водещите туристически дестинации на Карибите. Също така тя една от най-развитите държави в региона, с ИЧР от 0,788.

Барбадос е посетен от испанците в края на XV век и за пръв път се появява на испанска карта през 1511 г. След което португалците посещават Барбадос през 1536 г., но те също не предявяват териториални претенции. Първият английски кораб пристига в Барбадос през 1624 г., като две години по-късно пристигат първите постоянни заселници от Англия. Така Барбадос се установява като английска и впоследствие британска колония.

География[редактиране | edit source]

Изглед от Бриджтаун

Барбадос е относително нисък остров — най-високата му точка се намира на едва 340 метра надморска височина. Островът е разположен в Атлантическия океан, на изток от останалите Карибски острови. Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Количеството на валежите през дъждовния период е около 1000-2300 mm. Барбадос често е пощадяван от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период. Неговото по-източно разположение в сравнение с останалите Карибски острови го поставя извън основната зона на честите урагани. По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

Население[редактиране | edit source]

В състава на населението 96% са барбадосци (баджани) - потомци на чернокожи-роби и мулати. Барбадос има население от около 281 968 души и темп на растеж на населението от 0,33% (изчислено в средата на 2005 г.). Понастоящем, Барбадос е четвъртата най-гъсто населена страна в Америките (18-та в света), и десетата най-населена островна държава в региона (101-ва в света). Островът бил населен от индианците араваки, които около 1200 г. били прогонени от войнствените карибски индианци. Останалата част от населението включва групи от европейци („Англо-баджани“, „Евро-баджани“),основно от Великобритания, Ирландия, Китай, Баджани-мюсюлмани от Индия.Други групи, населяващи Барбадос, са от Великобритания, САЩ и Канада. Барбадосци, които се завръщат след години на пребиваване в САЩ и деца, родени в Америка от родители-баджани, се наричат „Баджани янки“. Термин, считан от някои за обиден.

Административно деление[редактиране | edit source]

Административно страната е разделена на 11 енории (parishes).

Икономика[редактиране | edit source]

Исторически, икономиката на Барбадос е била зависима от обработването на захарната тръстика и са развити различни свързани с нея дейности. Нефтодобивът задоволява 1/3 от нуждите на страната. През последните години се развиват промишлеността и туризмът, в който са заети 1/3 от хората в трудоспособна възраст. На острова широко са представени офшорни финансови и информационни институции. Барбадос има развита лека промишленост. От края на 1990-те години на острова се наблюдава строителен бум — навсякъде се появяват нови хотели, жилища, офиси и т. н.

Известни личности[редактиране | edit source]

Английското влияние е по-видимо в Барбадос, отколкото на другите острови в региона. Като добър пример за това е националният спорт на острова — крикета. В Барабадос са родени някои от най-великите играчи на крикет, включително сър Гарфийлд Собърс и Франк Уоръл.

В Барбадос е родена RnB певицата Риана. През 2009 г. тя бе официално назначена за почитен посланик на младежта и културата в Барбадос от починалия министър-председател Дейвид Томпсън.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. „Българска енциклопедия А-Я“, 2007.
  2. „Нов правописен речник на българския език“, 2002.