Аруба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аруба
Знаме на
Герб на
Местоположение на
География и население
Площ 193 km²
Столица Оранестад
Най-голям град Оранестад
Официален език нидерландски, папяменто
Население (пребр., 2009) 103 065 души
(на 195 място)
Гъстота на нас. 534 д./km²
Управление
Форма Конституционна монархия
Кралица Беатрикс
Губернатор Фредис Рефуньол
История
Икономика
БВП (ППС, 2007) 2.400 млрд. $
(на 182 място)
БВП на човек (ППС) 23,831 $
Валута Арубски флорин (AWG)
Други данни
Часова зона UTC−04
Интернет домейн .aw
Телефонен код 297
Карта на Аруба

Аруба (на нидерландски : Aruba ; испански : Aruba) е задморско владение на Кралство Нидерландия с автономен статут. Площта му е 193 км2. Административен център е град Оранестад.

География[редактиране | редактиране на кода]

Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е в състава на Подветрените о-ви, които са част от островната група Малки Антили. Брегова линия - 68,5 км., климатът е сух тропичен с леки сезонни вариации, ландшафтите са формирани предимно от ксерофитни съобщества, релефът е равнинен - най-висока точка е връх Яманота - 188 м.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият европеец посетил острова е испанският изследовател Алонсо де Охеда през 1499 г. От 1527 е Испанско владение. През 1636 г. преминава под нидерландска власт. През 1951 г. Аруба получава автономия в рамките на Нидерландски Антили, които от 1 януари 1986 г. са с автономен статут.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението основно е съставено от антилци(потомци на смесване от негри роби и нидерландци) и нидерландци. Повече от 3/4 от населението живее в градовете.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на острова в исторически план се е ръководела от 3 икономически дейности - първоначално - добив на злато, след това през 1926 г. е построена нефтена рафинерия и последните 2 десетилетия са изцяло под влиянието на туризма. Годишно страната е посещавана от почти 1 млн. туристи. Има малки предприятия за хранително-вкусова промишленост и за спиртни напитки.

Административно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Аруба е част от Кралство Нидерландия. Островът се ръководи от губернатор, представител на краля на Нидерландия. Властите са разпределени между парламента и съвета на министрите на острова. Първият отговаря за законодателната власт, а втория за изпълнителната власт. Най-голям град на острова и административен център е Оранестад (около 30 хиляди души).

Външни препартки[редактиране | редактиране на кода]