Аваз туист (кула)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кула Аваз туист
Avaz Twist Tower
Sarajevo Tram-260 Line-1 2011-10-19 (2).jpg
Местоположение в Centar Municipality
Местоположение Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Сараево, Босна и Херцеговина
Архитект Фарук Капиджич
Тип на сградата административна сграда
Фасади сини огледални стъклени панели
Изграждане 2006 – 2009
Етажи 41
Височина 172
Кула Аваз туист в Общомедия
Аваз туист отдалече (на преден план е посолството на САЩ)

Кулата Аваз туист (на английски: Avaz Twist Tower) е небостъргач с офиси и хотел в Мариин двор (Marijin Dvor) – бизнес района на Сараево, столицата на Босна и Херцеговина.

Тя е символът на следвоенния град, считана за най-високата сграда (172 м) на Балканския полуостров[1]. Ако се вземат предвид и телевизионните кули, то по височина още при нейното завършване е след Русе (204 м) и Копитото (186 м) на Балканите. След възстановяването на Авалската телевизионна кула (204,5 м) недалеч от Белград сараевската кула остава още по-назад.

Общата височина на сградата, заедно с антената, е 172 метра. Изградена е на 41 етажа, партер и сутерен, в който е организиран подземен паркинг. Съоръжена е с 38 асансьора[1]. Панорамен стъклен асансьор се изкачва до кафенето на 35 етаж[2] На голяма височина са разположени панорамна площадка за разглеждане на града и кафе-бар[1].

Небостъргачът е сред най-интересните в Европа в архитектурно отношение – наподобява фар, а корпусът му е с усукана форма[3]. Това усукване продължава до самия връх, където сградата е пресечена под наклон, хлътва навътре и продължава нагоре с 2 цилиндрични тела с различен диаметър – отдолу е по-широкото, отгоре – по-тясното. Завършва с 30-метрова спирала с шпил на върха[4]. Фасадата е облицована с огледални стъклени панели със син цвят, а като акцент са използвани алуминиеви колони[3]. Първите 2 нива са със закръглена форма, а останалите от основното тяло са шестоъгълни[2].

Проектът е дело на архитект Фарук Капиджич (Faruk Kapidzic) от архитектурната фирма ADS Group Sarajevo. Строителството започва през 2006 година и завършва през 2009 г.[1]

В сградата се помещават офисите на медийната група Avaz, която заема 41 от етажите. Тя издава някои от най-популярните вестници в страната. В небостъргача има и петзвезден хотел[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]