Августин Кентърбърийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Августин Кентърбърийски
Augustine of Canterbury
италиански духовник
Augustinus von Canterbury.jpg
Роден
Починал
ПогребанКентърбъри, Великобритания

РелигияКатолическа църква
Канонизация
Празник26 май
27 май
28 май
Августин Кентърбърийски в Общомедия

Августин Кентърбърийски (на латински: Augustinus Cantuariensis) е италиански духовник, първи архиепископ на Кентърбъри, основоположник на Църквата на Англия и християнски светец.[1]

Смята се, че е роден в началото на VI век, вероятно в Италия. През 595 година, когато е приор на бенедиктински манастир в Рим, папа Григорий I го изпраща на мисия в кралство Кент, Англия, където да покръсти крал Етелберт, чиято франкска съпруга Берта Кентска е християнка. Августин пристига в столицата на Кент Кентърбъри през 597 година, успешно покръства кралския двор и става епископ на града. През следващите години развива активна дейност и, макар че не успява да подчини бритските епископи, основава нови епархии в Лондон и Рочестър.

Августин умира вероятно на 26 май 604 година в Кентърбъри. Канонизиран е като светец, като англиканската и православната църква отбелязват паметта му на 26 май.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Saint Augustine of Canterbury | archbishop of Canterbury | Britannica. // www.britannica.com. Посетен на 5 април 2021.