Августин Кентърбърийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Августин Кентърбърийски
Augustine of Canterbury
италиански духовник
Augustinus von Canterbury.jpg
Роден
неизв.
Починал
между 26 май 604 г. и 26 май 609 г.
Погребан Кентърбъри, Великобритания

Религия Католическа църква
Канонизация
Празник 26 май
Августин Кентърбърийски в Общомедия

Августин Кентърбърийски (на латински: Augustinus Cantuariensis) е италиански духовник, първи архиепископ на Кентърбъри, основоположник на Църквата на Англия и християнски светец.[1]

Смята се, че е роден в началото на VI век, вероятно в Италия. През 595 година, когато е приор на бенедиктински манастир в Рим, папа Григорий I го изпраща на мисия в кралство Кент, Англия, където да покръсти крал Етелберт, чиято франкска съпруга Берта Кентска е християнка. Августин пристига в столицата на Кент Кентърбъри през 597 година, успешно покръства кралския двор и става епископ на града. През следващите години развива активна дейност и, макар че не успява да подчини бритските епископи, основава нови епархии в Лондон и Рочестър.

Августин умира вероятно на 26 май 604 година в Кентърбъри. Канонизиран е като светец, като англиканската и православната църква отбелязват паметта му на 26 май.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Saint Augustine of Canterbury | archbishop of Canterbury | Britannica. // www.britannica.com. Посетен на 5 април 2021.