Авторикша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Авторикшата е най-разпространеният вид обществен транспорт в Индия.

Авторикшата (наричана още моторикша или тук-тук) представлява закрит триколесен мотоциклет или моторолер, предназначен за превозване на пътници и товари.

Използването на авторикшите е широко разпространено в държавите с топъл климат и специално в Южна Азия, Югоизточна Азия или Африка, както и най-южните части на Европа. Представлява развитие (модернизация) на масово разпространената в миналото рикша и е един от най-евтините и ефективен вид транспорт. Авторикшите изразходват около 3 литра бензин на 100 км.

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Една авторикша нормално има три колела: едно отпред и две задни. Зад мястото на водача се намира отворена или затворена кабина за пътниците или транспортна платформа или транспортен обем. В миналото се използвани основно двутактови двигатели с вътрешно горене. Поради типичния звук на двутактовия двигател с вътрешно горене, те са наричани 'Тук Тук'. При по-старите модели двигателят се намира отпред, а при по-новите се намира отзад под кабината за пътниците. Съвременните версии използват за гориво природен газ или пропан-бутан иили са с електрозадвижване. Масовите модели се управляват подобно на мотоциклет с ръчка. Авторикшите представляват един от най-опасните видове транспорт поради ниската надеждност и почти минимално използвани предпазни средства. При тях липсват предпазни колани, меки повърхности и въздушни възглавници. Съгласно статистиките през 2014 г. в Индия от 140,000 починали от пътнотранспортни произшествия 6300 са свързани с авторикшите.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Моторикша“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.