Адолф Шлагинтвайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Адолф Шлагинтвайт
Adolf Schlagintweit
германски изследовател
Adof-Schlagintweit.png
Роден
Починал
26 август 1857 г. (28 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Адолф Шлагинтвайт в Общомедия

Адолф Шлагинтвайт (на немски: Adolf Schlagintweit) е германски пътешественик, изследовател на Азия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 януари 1829 година в Мюнхен, Германия.

Изследователска дейност (1849 – 1857)[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания в Алпите (1849 – 1850)[редактиране | редактиране на кода]

През 1849 – 1850, заедно с по-големия си брат Херман Шлагинтвайт (1826 – 1882), извършват геоложки и метеорологични изследвания в Алпите и след завръщането си издават книгата „Untersuchungen über die physikalische Geographie der Alpen“ (Leipzig, 1850). След това подобни изследвания правят в Англия и Шотландия, а малко по-късно се опитват да изкачат връх Дюфур в Алпите.

Геоложки проучвания в Баварските Алпи (1852 – 1853)[редактиране | редактиране на кода]

През 1852 – 1853 изучава геология в Университета в Мюнхен и през този период, отново заедно с брат си Херман, провежда физикогеографски и геоложки проучвания в Баварските Алпи и публикуват резултатите си в книгата „Neue Untersuchungen über die physikalische Geographie und die Geologie der Alpen“ (Leipzig, 1854).

Изследвания в Азия (1854 – 1857)[редактиране | редактиране на кода]

През 1854 г. Адолф, Херман и най-малкия им брат Робърт Шлагинтвайт (1833 – 1885), по инициатива на Александър фон Хумболт и с посредничеството на Пруското правителство и Английската Остиндийска компания, заминават за Индия, където през следващите три години извършват физикогеографски изследвания в северозападните провинции на страната, източните склонове на Каракорум, западната част на Кунлун и северозападната част на Тибет. Те установяват, че Каракорум е самостоятелна планинска система, която не е свързана с Кунлун и, че реките водещи началото си от северните склонове на Каракорум прорязват западните части на Кунлун, хребетите и върховете на който са по-ниски от каракорумските.

През лятото на следващата година Адолф преминава през високопланинските проходи на Кунлун и навлиза в Кашгария, където близо до град Кашгар е пленен от местния управител и обвинен като китайски шпионин. На 26 август 1857 г. без съд и присъда е обезглавен.

След неговата смърт братята му обработват и издават книгата „Results of a scientific mission to India and High Asia...“ (v. 1 – 4, atlas, 1861 – 66), отразяваща тригодишните им изследвания в Южна и Централна Азия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Adolf Schlagintweit“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.