Александра Александровна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александра Александровна
велика руска княгиня
Alekszandra Alekszandrovna orosz nagyhercegnő.jpg
Родена
Починала
10 юли 1849 г. (6 г.)
Погребана„Св. св. Петър и Павел“, Санкт Петербург, Русия
Blason Russie XIXe siècle.svg
Семейство
РодХолщайн-Готорп-Романов
БащаАлександър II
МайкаМария Александровна
Братя/сестриМария Александровна Сакскобургготска
Александър III
Сергей Александрович
Владимир Александрович
Алексей Александрович
Павел Александрович
Николай Александрович
Александра Александровна в Общомедия

Александра Александровна е велика руска княгиня.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Велика княгиня Александра Александровна с по-малкия си брат, Николай Александрович

Родена е на 30 август 1842 г. в Санкт Петербург, Русия. Родителите ѝ – Александър II и Мария Александровна, я наричат на галено Лина или Сашенка. Баща ѝ обича да учи докато я държи на ръце.

На 10 юли 1849, малко преди да навърши седем, Александра Александровна умира от менингит. Ранната ѝ смърт съкрушава родителите ѝ. Десетилетия след смъртта на дъщеря си императрицата се просълзява при всеки спомен за нея. Император Александър II поствавя в дневника си изсушено цвете от опелото на Александра и отбелязва страницата с черно в знак на дълбока скръб.

През 60-те години на 19 век на мода в руския импраторски двор са спиритическите сеанси. По всеобщо мнение, по времето на два такива сеанса, организирани от великата княгиня Александра Йосифовна, се появил духът на покойната Александра Александровна заедно с този на покойния ѝ дядо, император Николай I.

След смъртта на Александра Александровна няма нито една руска императорска дъщеря, която да носи името Александра. Според Маргерет Ийгър, гувернантка на дъщерите на император Николай II, това се обяснява с факта, че името Александра носело нещастие на Романови. Други злощастни Александри в семейството на Романови са великите княгини Александра Павловна, Александра Николаевна и Александра Георгиевна. Ийгър посочва, че и в другите разклонения на фамилията има Александри, но нито една от тях не е живяла повече от 21 години.