Александър Толмачов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Толмачов
руски биолог
Роден
Починал
16 ноември 1979 г. (76 г.)
Научна дейност
Област Биология

Александър Инокентиевич Толмачов (на руски: Александр Иннокентьевич Толмачёв) (21 септември 1903 - 16 ноември 1979) руски ботаник, изследовател на Арктика, университетски преподавател.

Роден в семейството на известния руски географ и пътешественик Инокентий Павлович Толмачов. Още преди постъпването си в Петербургския университет живо се интересува от ентомология и орнитология. По време на следването си работи в ботаническата градина към Академията на науките. От 1920 година, когато извършва първата си експедиционна дейност на крайбрежието на Бяло море, голяма част от живота му е свързана с изучаване на растителността на Руска Арктика.

От 1921 до 1925 година взема участие в експедиции на островите Вайгач, Нова Земя и Колгуев. През 1926 година работи в долното течение на Енисей, а през 1928-1929 година – възглавява Таймирската експедиция. През 1928 година изследва източната част на п-ов Таймир. В началото на 1928 година от Дудинка на река Енисей тръгва на североизток към езерото Таймир и изследва южния му бряг, като установява, че на старите карти размерите му са намалени. На североизток от него открива плато (част от планината Биранга) с дължина около 150 км от изток на запад. На изток от езерото открива възвишението Тулай-Киряка-Тас (80 км, 635 м), а на юг, на 106º и.д. - още един масив. На югоизток от последния масив открива езерото Кунгасалах. През септември, вече при настъпили студове, тръгва обратно и през януари 1929 се завръща в Дудинка.

От началото на 30-те години на ХХ в. нееднократно посещава Република Коми и възглавява Печорската полярна комисия към Академията на науките на СССР. В центъра на вниманието на комисията са въпроси относно планирането на научноизследователската дейност в региона и проблемите с перспективното усвояване на природните ресурси. През 1933 година комисията е преобразува в Бюро по усвояване на Севера, а през 1936 година – в Северна база на Академията на науките на СССР. Толмачов възглавява ботаническия сектор, а от 1939 г. е назначен за директор на Базата и остава на този пост до септември 1942 година.

През октомври 1942 година заминава за Душанбе, където в течение на пет години е заместник-председател на Таджикския филиал на АН на СССР. По време на пребиваването си там задълбочено изучава растителната покривка в Памир. От 1947 до 1955 година Толмачов работи в Сахалинския филиал на АН на СССР.

През 1955 година се завръща в Ленинград, където живее и работи до края на живота си. По това време пристъпва към написването и издаването на многотомния си труд „Арктическая флора СССР“. През този период написва и публикува: „Определитель высших растений Коми АССР“ (1962) и четиритомната „Флора Северо-Востока европейской части СССР“ (1974—1977). Освен с научна, Толмачов се занимава и преподавателска дейност. От 1958 г. завежда Катедрата по систематика на висшите растения в Ленинградския университет, а след това е декан на Биолого-почвения факултет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г.
Т. 5 Новейшие географические открытия и исследования (1917 – 1985), М., 1986 г., стр. 83. http://www.bookshunt.ru/b31132_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.5
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Толмачёв, Александр Иннокентьевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.