Али Фетхи Окяр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Али Фетхи Окяр
Ali Fethi Okyar
турски политик

Роден
Починал
Погребан Турция

Религия Ислям
Образование Битолско военно училище
Партия Републиканска народна партия
Депутат в Османския парламент:
(1912)   
Али Фетхи Окяр в Общомедия
Атаюрк и Окяр, август 1930

Али Фатхи Окяр (на турски: Ali Fethi Okyar) e османски и турски дипломат, офицер и политик, 2-ри министър-председател на Турция (1924-1925) и 2-ри председател на турския парламент след Мустафа Кемал Ататюрк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в албанско семейство в македонския град Прилеп (тогава в Османската империя) през 1880 г. Завършва Военната академия в Солун с чин поручик от пехотата (1900) и военното училище в Битоля. През 1904 г. става капитан и работи в командването на 3-та армия в Солун. През 1908 г. вече като майор става командир на Жандармерийската школа в Солун. Следващата година заминава като военен аташе във Франция. Там остава до 1911 г., когато става командир на генералния щаб в Скадар.

По време на Итало-турската война от 1912 г. заедно с Енвер паша и Кемал Ататюрк отбранява Триполи от италианците. Същата година на изборите през април е избран за депутат от Битолския вилает от Комитета за единство и прогрес.[1] През 1913 г. става член на комитета и е избран за негов генерален секретар. Тогава заминава за София, където става посланик.

От 1923 г. е председател на Турското народно събрание. От 1924 до 1925 г. е министър-председател на Турция[2]. През 1930 г. като турски посланик в Париж на среща в Ялова е помолен от Ататюрк да основе Либералната републиканска партия като опозиционна партия, за да се установи традиция на политически плурализъм в страната. След като обаче подкрепата за тази партия се увеличава, тя е забранена.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]