Али Фетхи Окяр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Али Фетхи Окяр
Ali Fethi Okyar
турски политик

Роден
Починал

Религия Ислям
Образование Битолско военно училище
Депутат в Османския парламент:
(1912)   
Али Фетхи Окяр в Общомедия
Атаюрк и Окяр, август 1930

Али Фатхи Окяр (на турски: Ali Fethi Okyar) e османски и турски дипломат, офицер и политик, 2-ри министър-председател на Турция (1924-1925) и 2-ри председател на турския парламент след Мустафа Кемал Ататюрк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в албанско семейство в македонския град Прилеп (тогава в Османската империя) през 1880 г. Завършва Военната академия в Солун с чин поручик от пехотата (1900) и военното училище в Битоля. През 1904 г. става капитан и работи в командването на 3-та армия в Солун. През 1908 г. вече като майор става командир на Жандармерийската школа в Солун. Следващата година заминава като военен аташе във Франция. Там остава до 1911 г., когато става командир на генералния щаб в Скадар.

По време на Итало-турската война от 1912 г. заедно с Енвер паша и Кемал Ататюрк отбранява Триполи от италианците. Същата година на изборите през април е избран за депутат от Битолския вилает от Комитета за единство и прогрес.[1] През 1913 г. става член на комитета и е избран за негов генерален секретар. Тогава заминава за София, където става посланик.

От 1923 г. е председател на Турското народно събрание. От 1924 до 1925 г. е министър-председател на Турция[2]. През 1930 г. като турски посланик в Париж на среща в Ялова е помолен от Ататюрк да основе Либералната републиканска партия като опозиционна партия, за да се установи традиция на политически плурализъм в страната. След като обаче подкрепата за тази партия се увеличава, тя е забранена.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]