Републиканска народна партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Републиканска народна партия
Cumhuriyet Halk Partisi
Ръководител Кемал Кълъчдаролу
Основана 9 септември 1923
Член на Социалистически интернационал
Партия на европейските социалисти (асоцииран член)
Идеология Кемализъм
Социалдемокрация
Цветове Червено, бяло
Парламент
134 / 550
Сайт http://www.chp.org.tr
Републиканска народна партия в Общомедия

Републиканската народна партия (на турски: Cumhuriyet Halk Partisi) е турска политическа партия, член на Социалистическия интернационал.

Републиканската народна партия е основана през 1923 година от Мустафа Кемал Ататюрк. До 1946 година тя е единствената разрешена партия в Турция. Партията намира най-голяма подкрепа сред светски и прозападно ориентираните турци. За нейни твърдини се считат градовете от европейската част на Туция, както и градовете по егейския и средиземноморския бряг на страната. След идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 година Републиканската народна партия е най-голямата опозиционна партия в страната, разполага със 135 депутати в Парламента. Партията се противопоставя на отмяната на чл. 301 от турския наказателен кодекс, както и на приетите с референдум на 12 септември 2010 година промени в Конституцията.

През 90-те години председател на партията е Дениз Байкал, под чието ръководство партията намалява лявата си идейна ориентация и преминава на центристки политически позиции. На конгреса на партията, състоял се на 22 май 2010 година за председател е избран Кемал Кълъчдаролу, който е с по-леви възгледи.