Амфилохий Радович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амфилохий
Амфилохије
сръбски духовник

Роден

Религия Православие
Образование Философски факултет на Белградския университет
Амфилохий в Общомедия

Амфилохий (на сръбски: Амфилохије или Amfilohije) е митрополит в Сръбската православна църква. Пълната му титла е Негово Високо Преосвещенство митрополит Черногорско-Приморски, Зетско-Бърдски и Скендерски Г. Г. Д-р Амфилохий.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Ристо Радович (Ристо Радовић) на 7 януари 1938 г. в село Баре Радович, Долно Мораче. Кръщелното му име е Ристо (Христо). След завършване на средно образование в родното си село отива в Белград, където постъпва в Духовната академия „Св. Сава“. Завършва Духовната академия през 1962 г. и продължава образованието си във Философския факултет на Белградския университет, специалност класическа филология.

След завършване на Философския факултет бъдещият митрополит продължава образованието си в Старокатолическия факултет в Берн, Швейцария. После заминава на обучение в Рим, а оттам – в Гърция, където прекарва седем години. Там приема монашество и е ръкоположен в свещенически сан. В Гърция той защитава докторска дисертация върху богословието на св. Григорий Палама. Последната година от пребиваването си в Гърция о. Амфилохий прекарва на Света гора. Оттам е изпратен в Париж, за да преподава в института „Св. Сергий“. През 1976 г. се завръща в Белград и става преподавател в катедрата по православна педагогика към Белградската духовна академия „Св. Йоан Богослов“ (1980 – 2005 г.).

През 1985 г. е ръкоположен за епископ на Банат и се премества в Вършац. През 1991 г. е избран за митрополит на Черногорско-Приморската, Зетско-Бърдската и Скендерската епархия и се премества в Цетине. Под неговото ръководство се възражда животът в епархията, възстановяват се много църкви и манастири. Значително се увеличава числото на бялото и черно духовенство. Започва издаването на списанието „Светогор“ и се развива активна книгоиздателска дейност. През 1992 г. се възстановява работата на закритата от комунистите през 1945 г. Духовна академия в Цетине.

След постъпването на патриарх Павел във Военно-медицинската академия в Белград на 13 ноември 2007 г. Архиерейския събор на Сръбската православна църква с решение от 15 май 2008 г. предава функциите на предстоятел на СПЦ на Светия синод, който е председателстван от митрополит Амфилохий. На извънредното заседание на Свещения синод на Сръбската православна църква на 16 ноември 2009 г. по повод кончината на патриарх Павел за местоблюстител на патриаршеския престол на СПЦ е избран Черногорско–Приморският митрополит Амфилохий (Радович).

Митрополит Амфилохий е член на съюза на писателите в Сърбия и Черна гора. Владее руски, гръцки, италиански, немски и френски език, вкл. двата класически латински и старогръцки.

Сава Вукович (администратор) Банатски епископ (1985 – 1991) Анастасий Йевтич (администратор)
Данило Дайкович Черногорско-Приморски, Зетско-Бърдски и Скендерски митрополит (30 декември 1991 – …)
Павле И.д. Председател на Светия Синод на СПЦ (15 май 2008 – 22 януари 2010) Ириней
Павле Местоблюстител на Белградско-карловачката митрополия (16 ноември 2009 – 22 януари 2010) Ириней