Анастасия Коженкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастасия Коженкова
Анастасія Миколаївна Коженкова
украинска гребкиня
Родена
19 януари 1986 г. (38 г.)
Анастасия Коженкова в Общомедия
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Лондон 2012 четворка
Световно първенство
Златен медал Познан 2009 четворка
Сребърен медал Карапиро 2009 четворка
Европейско първенство
Златен медал Брест 2009 четворка
Златен медал Монтемор и Вельо 2010 четворка
Златен медал Брест 2009 четворка

Анастасия Николаевна Коженкова (на украински: Анастасія Миколаївна Коженкова; 19 януари 1986 г., Ковел) е украинска гребкиня, състезавала се за украинския национален отбор по академично гребане. Шампионка на летните олимпийски игри в Лондон, европейска и световна шампионка, многократна победителка и медалистка от етапи на Световната купа и национални регати. На състезанията тя представя спортен клуб „Дзержинка“, заслужил майстор на спорта на Украйна.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анастасия Коженкова е родена на 19 януари 1986 г. в град Ковел, Волинска област на Украинска ССР. Започва активно да се занимава с гребане на четиринадесетгодишна възраст, обучава се в спортния клуб „Дзержинка“ в Днепродзержинск и в училището за висше спортно майсторство в Днепропетровск, по различно време се обучава със специалисти като Владимир Морозов и Алексей Кириченко.

Постига първия си сериозен успех през 2002 г., когато за първи път влиза в младежкия национален отбор на Украйна и участва на юношеското световно първенство в Литва, където показва девети резултат в класирането на двойки. Година по-късно, на световното първенство за юноши в Атина, тя заема единадесето място с четворката, година по-късно на същото състезание състезания в Баньолесе, Испания, печели сребърен медал в същата дисциплина. През 2005 г. тя е четиринадесета в двойките на световното първенство за младежи в Амстердам.

На международно ниво за възрастни тя дебютира през сезон 2006, като завършва седма на Световната купа в Познан, Полша. След това тя участва на световното първенство за младежи в Белгия на езерото Хасевинкел, където също завършва на седмо място. През 2007 г. Коженкова се състезава на световното първенство за младежи в Глазгоу, шеста е в програмата на единичните лодки, след това участва на световното първенство за младежи в Бранденбург, Германия, където става пета на двойки и на европейското първенство в Атина, завършвайки единадесета в индивидуалните състезания.

Сезон 2009 се оказва един от най-успешните в спортната ѝ кариера; на двойки Коженкова печели световното първенство в Познан и европейското първенство в Брест. Година по-късно тя печели два сребърни медала от етапи на Световната купа, защитава европейската си титла на състезания в португалския град Монтемор и Вельо и добавя сребро от световното първенство, проведено на езерото Карапиро в Нова Зеландия. 2011 г. също е успешна в спортно отношение, на различни етапи от Световната купа тя взима злато, сребро и бронз, за трети пореден път става европейска шампионка – в Пловдив, на двойки заема четвъртата позиция на световното първенство на езерото Блед в Словения.

Коженкова участва на Летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон – в четириместното гребане, заедно с Яна Дементиева, Наталия Довгодко и Екатерина Тарасенко, и печели златен медал. Отборът е подготвян от треньора Владимир Морозов.[1][2] Скоро след олимпийските игри в Лондон тя напуска украинския национален отбор във връзка с раждането на детето си. За изключителни спортни постижения тя е удостоена с почетното звание „Заслужил майстор на спорта на Украйна“, наградена с орден „За заслуги“, III степен.[3]

Коженкова има висше образование, през 2008 г. завършва Националния университет по физическо възпитание и спорт на Украйна. Омъжена е за треньора си Алексей Кириченко и има син Елисей.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. МОРОЗОВ Володимир Михайлович // Архивиран от оригинала на 30 юли 2017 г. Посетен на 22 юли 2017 г. (на украински)
  2. Тарас Романюк. Золотые академики гребли // www.championat.com. Посетен на 22 юли 2017 г.[неработеща препратка]
  3. Оксана Шнайдер. Анастасия Коженкова налаживает семейную жизнь после Олимпиады // Подробности-ТВ. Посетен на 23 септември 2014 г.
  4. Наталья Гармаш. Украинская золотая олимпийская четвёрка по академической гребле пополнилась... тремя малышами // Факты и комментарии. Посетен на 23 септември 2014 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Коженкова, Анастасия Николаевна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​