Направо към съдържанието

Ана Гребенарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анна Гребенарова)
Ана Гребенарова
българска керамичка
Родена
Починала
ПогребанаЦентрален траурен парк, Пловдив, Република България

Националност България
Учила вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
АкадемияВИИИ „Николай Павлович“
Учителипроф. Стоян Райнов
Направлениекерамика
Семейство
БащаАлеко Гребенаров
МайкаПавлина Ангел Станкова

Анна Алекова Гребенарова е българска керамичка. Работи в областта на декоративно-монументалната керамика.

Родена е на 28 септември 1935 г. в семейството на д-р Алеко Гребенаров и Павлина Ангел Станкова в град Пловдив. През 1959 г. завършва специалност „Керамика“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в класа на проф. Стоян Райнов. Две години по-късно се установява в родния Пловдив. Там работи и прави първата си самостоятелна изложба през 1967 г. Умира на 18 февруари 2014 г.[1]

Има самостоятелни изложби в Пловдив, София и Специя – Италия, участва в биенале по керамика във Фаенца съвместно с група на СБХ. Представена е в Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г. Нейни творби се намират в Художествената галерия в Пловдив, Националната художествена галерия в София („Морско дъно“, 1967-68 г., „Майка с дете“, Фриз – „Летящи гълъби“, и др.), частни колекции в България, Мексико, Италия.

Сред по-известните ѝ творби са декоративните пана „Керамика“ и „Морско дъно“ от 1966 година и една от стените на ресторанта в хотел „Марица“ в Пловдив, изпълнена в съчетание на техниката сграфито с керамични цветни елементи. Анна Гребенарова за първи път съчетава тези две техники с което създава едни завършени и абстрактни образи. В декорацията на същата сграда участват Димитър Киров, Георги Божилов, Димитър Каназирски, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Димитър Павлов и Весела Дънгърска.[2]

През 1998 г. интервю с Анна Гребенарова е включено в сборника „Откровения в проза: петнайсет пловдивски художници за себе си и за своето изкуство“ от Стефан Станев.

  1. „Почина Анна Гребенарова“, plovdiv24.bg, 19 февруари 2014 г.
  2. Веселина Бонева, „Анна Гребенарова вае керамика по технология“[неработеща препратка], в-к „Марица днес“, 30 април 2004 г.