Антонио Менини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антонио Менини
италиански духовник
и ватикански дипломат

Роден

Религия Католическа църква
Награди Командор на Ордена за заслуги на Италианската република, Италия Велик офицер на Ордена за заслуги на Италианската република, Италия
Coat of arms of Antonio Mennini.svg
Антонио Менини в Общомедия

Архиепископ Антонио Менини (на италиански: Antonio Mennini) е италиански католически духовник и ватикански дипломат. Доктор на богословските науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ръкоположен е за свещеник на 14 декември 1974 г. От април 1981 г. работи в дипломатическата служба на Ватикана. Работил е в апостолическите нунциатури в Турция и Уганда, а след това – в Държавния секретарят на Ватикана.

Преконизиран от папа Йоан Павел II на 8 юли 2000 г. за титулярен архиепископ на Ференциум и апостолически нунций в България. Ръкоположен е за епископ на 12 септември 2000 г. от кардинал Анджело Содано.

В момента е апостолически нунций на Ватикана в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Като нунций в България в периода 2000 – 2002 г. активно участва в подготовката на апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България през май 2002 г. Бил е апостолически нунций в:

Владее италиански, английски, френски, немски, испански и руски език.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

архиепископ Бласко Франсиско Коласо Апостолически нунций в България (8 юли 2000 – 6 ноември 2002) архиепископ Джузепе Леанца