Антон Новак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антон Новак
Anton Novak
чешки ландшафтен архитект
Роден
Починал

Националност Флаг на Чехия Чехия
Професия паркостроител
Техника
Област ландшафтна архитектура
Известен с Морската градина във Варна
Семейство
Съпруга София Новак
Каролина Новак
Деца Антон, Людмила, Ярослав, Венцеслав

Антон Новак е чешки ландшафтен архитект, творил в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Антон с рождено име Антонин Новак е дете в многолюдно семейство с дванадесет деца. Роден е на 7 декември 1860 г., в село Винорж, тогава в рамките на Австроунгарската империя, днес – квартал на Прага, Чехия, в семейството на Ян и Людмила Новак.

Завършва началното си образование в родното си село. След завършването си, записва Земския пулмологичен институт, Прага.

Следва военна служба под знамената на император Франц Йосиф Първи и преподавателско място в същия институт. След три години е изпратен да специализира във Виена. Отказва да приеме поканата на княз Фердинанд, за длъжността „царски шеф-градинар“ на царската резиденция Евксиноград.

Пристигнал в България по покана на археолога Карел Шкорпил, при управлението на кмета на град Варна – Михаил Колони. Като начало през 1892 г. създава Търновската градска градина, както и Общинския разсадник във Велико Търново.[1]

Паметна плоча на Антон Ян Новак на входа на Морската градина във Варна

По поръчка на градската управа на град Варна, Новак създава проект и започва осъществяването на един от най-големите градски паркове в България. Архитектът взима присърце възложената му задача, мястото бързо е почистено и картографирано. Засадени за първите редки растения. От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“ на Новак общината му построява къща край входа на Морската градина до сградата на Радио Варна.[2]

Новак не само създава Морската градина на град Варна – той проектира всички градини в града – градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градската градина), парковете на Музея „Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия (днес – РИМ), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Паметник на Антон Новак в Приморски парк

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата „Света Петка“, градините на Катедралния храм „Успение Богородично“, парка при църквата „Свети Николай“, парка при Арменското училище.

За уреждането на парка при Музея „Владислав Варненчик“, Антон Новак получава орден „За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

Тридесет и пет години той влага в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване. Управител на Морската градина – Варна от 1895 г. Създава и малък разсадник в днешната местност „Боровец“, край Варна. В края на 19 век, Новак получава от общинските власти малка къща, намираща се в самия тогавашен край на парка, днес – до Радио Варна.

Завършва живота си в бедност.

Около 2000 г. за него е поставен паметник в Морската градина, а пролетта на 2009 г. на него е наречено площадчето между входа на Морската градина с колонадата и Фестивалния комплекс. [3][4].

За Антон Новак е създаден и документалният филм „Зеленият вълшебник“ на РТВЦ – Варна [5].

Има два брака – с чехкиня на име София Новак, а след като остава вдовец – с Каролина Новак, родена в Прага, днес – Чехия. Антон Новак има четири деца – Антон (1899 г.), Людмила (1901 г.), Ярослав (1903 г.) и Венцеслав. Всички потомци на Новак живеят в град Варна.

Принос към изграждането на град Варна[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]