Антъни Хендей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маршрутите на пътешествията на Хенри Келси 1690-92 (виолетово), Антъни Хендей 1754-55 (зелено) и Самюъл Хиърн 1770 и 1770-72 (червено)

Антъни Хендей (на английски Anthony Henday) (неизв. - 1762) английски търговски агент.

Роден на остров Уайт, край южното крайбрежие на Англия, като не е известна годината му на раждане. През 1750 се преселва в Канада, поради заплаха от затвор заради контрабандната дейност, с която се занимава. Започва работа като търговски агент в "Компанията Хъдсънов залив", която се занимава с изкупуване и търговия с ценни животински кожи.

През 1754-1755 открива и изследва по-големите реки в басейна на река Саскачеван.

На 26 юни 1754 от факторията Йорк се изкачва по река Хейс до езерото Оксфорд (54°50′ с. ш. 95°30′ з. д. / 54.833333° с. ш. 95.5° з. д.), завива на запад и през езерата Крос (проточно езеро на река Нелсън) и Мус (на северозапад от езерото Уинипег) на 22 юли достига до река Саскачеван при Те-Пас. Там Хендей намира "френски форт", където се разпореждат "горски бродяги" на служба на френска компания за търговия с кожи. Те го приемат много радушно и го канят да остане с тях.

Хендей отклонява любезното им предложение и със своите спътници-индианци се изкачва се по река Карот (десен приток на Саскачеуан) до изворите ѝ, пресича прериите до Скалистите планини на запад в горното течение на река Ред Дир (ляв приток на Южен Саскачеуан), където зимува. От април до 20 юни 1755 се спуска обратно до Хъдсъновия залив във факторията Йорк.

През 1759-1760 отново пребивава в горния басейн на река Северен Саскачеуан.

Неговите географски достижения са доста големи: пръв прониква далече на запад в Канадските прерии, първи изследва почти всички големи реки от басейна на река Саскачеуан, дава добро описание на индианските племена живеещи в басейна на реката и показва широките възможности за разширяване на търговията с ценни кожи в района.

През 1762 поради несъгласие с работодателите си, които го задължават да продава на индианците спиртни напитки, напуска компанията и няколко месеца по-късно умира.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anthony Henday“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.