Аристей (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Аристей.

Аристей
Aristaeus Bosio Louvre LL51.jpg
Статуя на Аристей в Лувъра
Характеристики
Описание герой от древногръцката митология
Родители Аполон
Кирена
Деца Актеон
Аристей в Общомедия

Аристей (на старогръцки: Ἀρισταῖος, Aristaios, на латински: Aristaeus) в гръцката митология е герой (héros), син на бог Аполон и нимфата Кирена.

Той учи човеците да използват маслиненото дърво, да гледат пчели, да произвеждат сирене, правилно да ловуват и да засаждат полетата. Затова той има две допълнителни имена Agreos (аз ловувам) и Nomius.

Аполон го дава да се възпитава при нимфите, от които се учи на насаждането и използването на маслинените дървета, как се получава мед от пчеларство, как се прави от млеко сирене. След това той е ученик на мъдрия кентавър Хирон, който бил учител и на Асклепий.

От своята родина Кирена той отива в Тива, където се жени за Автоноя, дъщеря на Кадъм. С нея той има синовете Актеон, Харм и Калекарп.

След смъртта на неговия син Актеон, той отива на остров Кеос (Ceam, Keos), където се бори против чумата. След това той отива в Сардиния, Сицилия и други острови и учи хората на култура.

След това Аристей отива в Тракия, където се среща с певеца Орфей. Той се опитва да бъде груб с Евридика и затова тя умира. Нимфите така му се ядосали, че наредили всичките му пчели и животни да умрат. Майка му Кирена го съветва да пожертва четири бика и четири млади крави на гроба на Евридика, за да му простят нимфите и той пак да има пчели.

Аристей изчезнал без причина по едно време, вероятно се хвърлил в пещера, за да мислят хората, че е станал божествен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]