Артур Рубинщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артур Рубинщайн
Артур Рубинщейн през 1937 г.
Артур Рубинщейн през 1937 г.
Информация
Роден
Артур Рубинщайн
Artur Rubinstein
Починал
Инструменти Пиано, роял
Уебсайт Страница в IMDb
Артур Рубинщайн в Общомедия

Артур Рубинщайн (Arthur Rubinstein) е известен полско-американски пианист от еврейски произход, който е смятан от мнозина за един от най-големите пианисти виртуози на 20-ти век.

Рубинщайн получава международно признание за своите изпълнения на Фредерик Шопен и Йоханес Брамс и своята ненадминатост в испанската музика. Той няма роднински връзки с по-ранния руски пианист и композитор Антон Рубинщайн.

Още от ранна детска възраст Рубинщайн е бил гений на пианото, той продължава да изпълнява в своя топъл, лиричени и аристократичен стил до късна възраст. [1]

Записи[редактиране | редактиране на кода]

Рубинщайн записва обширно за RCA Victor, правейки голям брой камерни, концертни и соло изпълнения от 1928 до 1976. Той записва концертът на Едуард Григ с Южен Орманди и Филаделфийския оркестър във формат 78-rpm. Той също записва всички 5 концерта на Бетовен за пиано, включително първия стереофоничен сет с Йосиф Крипс и Симфонията на въздуха през 1956. Всички негови записи, включително голяма част от соло изпълненията на Шопен, са пуснати в продажба на CD.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награда Сонинг, 1971 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за