Аския Мохамед Туре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аския Мохамед)
Аския Мохамед Туре
император на Сонгайската империя
Роден
1443 г.
Починал
1538 г. (95 г.)
ПогребанМали
Управление
ПредшественикСуни Баро (1492 – 1493)
Семейство
БащаМошин Син
МайкаАския Сино

Аския Мохамед Туре (роден под името Мохамед Туре, наречен Аския, по-късно и Аския Велики) е император, военачалник и държавник на Сонгайската империя, живял в края на XV и началото на XVI век.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Териториално разширение на Сонгайската империя

Управляваната от Аския империя става най-голямата държава, съществувала в историята на Западна Африка. В периода на най-голям разцвет, империята се простира на обширна територия, включваща териториите на народите хауса, достигаща Кано (на територията на съвременна Нигерия) и традиционните територии на Сонгайската държава в Западна Африка. Главни центрове на Сонгайската империя са градовете Гоа и Тимбукту.

Политиката на Аския води до развиване на търговията с Европа и Азия, създаването на множество училища и до налагането на исляма в империята. В златните години на империята, Тимбукту преживява своя апогей като интелектуален и религиозен център. В медресето Санкоре в Тимбукту се обучавали над 25 000 студенти;[1] градът бил важен икономически и религиозен център, а в библиотеката на медресето се съхранявали между 400 000 и 700 000 ръкописа[2] и тя става втората по големина в историята на Африка след Александрийската библиотека. В библиотеката били съхранявани свещени за исляма текстове, донасяни през годините от Кайро, Багдад и Персия. В медресето, освен ислямско право, се изучавали и науките, от астрономия и математика до медицина и право.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tombouctou, UNESCO World Heritage Center
  2. Hamdun & Noël King (edds.), Ibn Battuta in Black Africa. London 1975, pp. 52 – 53.
  3. Timbuktu National Geographic World Heritage Site