Аския Мохамед Туре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аския Мохамед Туре
император на Сонгайската империя
Роден
1443 г.
Починал
1538 г. (95 г.)
ПогребанМали
Управление
ПредшественикСуни Баро (1492 – 1493)
Семейство
БащаМошин Син
МайкаАския Сино

Аския Мохамед Туре (роден под името Мохамед Туре, наречен Аския, по-късно и Аския Велики) е император, военачалник и държавник на Сонгайската империя, живял в края на XV и началото на XVI век.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Териториално разширение на Сонгайската империя

Управляваната от Аския империя става най-голямата държава, съществувала в историята на Западна Африка. В периода на най-голям разцвет, империята се простира на обширна територия, включваща териториите на народите хауса, достигаща Кано (на територията на съвременна Нигерия) и традиционните територии на Сонгайската държава в Западна Африка. Главни центрове на Сонгайската империя са градовете Гоа и Тимбукту.

Политиката на Аския води до развиване на търговията с Европа и Азия, създаването на множество училища и до налагането на исляма в империята. В златните години на империята, Тимбукту преживява своя апогей като интелектуален и религиозен център. В медресето Санкоре в Тимбукту се обучавали над 25 000 студенти;[1] градът бил важен икономически и религиозен център, а в библиотеката на медресето се съхранявали между 400 000 и 700 000 ръкописа[2] и тя става втората по големина в историята на Африка след Александрийската библиотека. В библиотеката били съхранявани свещени за исляма текстове, донасяни през годините от Кайро, Багдад и Персия. В медресето, освен ислямско право, се изучавали и науките, от астрономия и математика до медицина и право.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tombouctou, UNESCO World Heritage Center
  2. Hamdun & Noël King (edds.), Ibn Battuta in Black Africa. London 1975, pp. 52 – 53.
  3. Timbuktu National Geographic World Heritage Site