Аския Мохамед Туре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аския Мохамед Туре
император на Сонгайската империя
Лични данни
Роден
ок. 1443
Починал
1538
Погребан в Гроб на Аския, Гао, Мали
Предшественик Суни Баро (1492 – 1493 гг.)
Семейство
Баща Мошин Син
Майка Аския Сино

Аския Мохамед Туре (ок. 1443–1538 гг.), роден под името Мохамед Туре, наречен Аския, по-късно и Аския Велики е император, военачалник и държавник на Сонгайската империя, живял в края на XV и началото на XVI век.

Териториално разширение на Сонгайската империя

Управляваната от Аския империя става най-голямата държава, съществувала в историята на западна Африка. В периода на най-голям разцвет, империята се простира на обширна територия, включваща териториите на народите хауса, достигаща Кано (на територията на съвременна Нигерия) и традиционните територии на Сонгайската държава в западна Африка. Главни центрове на Сонгайската империя са градовете Гоа и Тимбукту.

Политиката на Аския води до развиване на търговията с Европа и Азия, създаването на множество училища и до налагането на исляма в империята. В златните години на империята, Тимбукту преживява своя апогей като интелектуален и религиозен център. В медресето Санкоре в Тимбукту се обучавали над 25 000 студенти[1]; градът бил важен икономически и религиозен център, а в библиотеката на медресето се съхранявали между 400 000 и 700 000 ръкописа[2] и тя става втората по големина в историята на Африка след Александрийската библиотека. В библиотеката били съхранявани свещени за исляма текстове, донасяни през годините от Кайро, Багдад и Персия. В медресето, освен ислямско право, се изучавали и науките, от астрономия и математика до медицина и право. [3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tombouctou, UNESCO World Heritage Center
  2. Hamdun & Noël King (edds.), Ibn Battuta in Black Africa. London 1975, pp. 52-53.
  3. Timbuktu National Geographic World Heritage Site