Атанасиос Кипурос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атанасиос Кипурос
Αθανάσιος Κηπουρός
гръцки андартски капитан

Роден
1877 г.
Починал

Атанасиос (Насос) Кипурос, известен като капитан Фенгарас (на гръцки: Αθανάσιος Κηπουρός, Φεγγαράς)), e гъркомански капитан на гръцка андартска чета в Източна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден във влашко семейство в българо-влашкото гъркоманско село Долна Джумая (днес Ираклия, Гърция). Присъединява се към гръцката пропаганда и е четник в различни чети. Става подвойвода на съселянина си Стерьос Влахвеис - основната чета за терористични поръчки на гръцкото консулство в Сяр. След арестите на много гръцки дейци в Долна Джумая, Фенгарас е основен гръцки терорист района.[1][2]

На 14 септември 1904 година българска чета изгаря Кулският манастир, база на гръцкия комитет. Като отговор Фенгарас заедно с Такис Бахцеванис Кипурос (виновникът за неволното убийството на Атанас Хаджипантазиев) убиват българския екзархийски поп в Кула и охранителя му.

В началото на април 1907 година български терористи убиват в Сяр долноджумаец, който се е върнал към Патриаршията. В отговор по заповед от гръцкото консулство Насос Кипурос и Такис Кипурос убиват пред дюкяна му в Сяр българина касапин Петър Скрека Христов, спомоществовател на сярското българско училище и деец на българския комитет.

На 7 юли 1907 година Фенгарас и Влахвеис убиват пазача предател Томас Хасапудис, предал двама приносители на пратка с оръжие от консулството в Довища. На 14 юли в Сяр е убит андартският капитан Димитър Гоголаков, а в Довища - капитан Андреас Макулис. На 13 септември Фенгара убива край църквата „Свети Георги“ в Сяр предателя на Гоголаков българина Колчо Динка Попчев (Κολτζή Δίγκα Πόπτζες). Фенгарас се опитва да убие и предателя на Макулис, но неуспешно. В края на лятото убива предателя Саритасиос. Фенгарас с установява за постоянно в Сяр, като за прикритие става келнер в кафе в махалата Конлуки. На 2 ноември Фенгарас убива двама дейци на българския комитет в хана Бабадзани.

Четата на Стерьос Влахвеис (седнал в средата), отляво на него Никос Тзавелас, а отдясно е Атанасиос Кипурос.

В края на 1907 година гръцкият комитет в Долна Джумая пострадва силно – след предателство са арестувани повечето от членовете му, начело с Димитриос Роцикас. Същевременно Влахвеис заминава за Атина и за да се запълнини празнината, гръцкото консулство връща Фенгарас в Джумая. По негова заповед са убитибългарският протосингел и българският учител в Джумая, заедно с един колар и един охранител, както и учителят Янис Седерис и един член на българския комитет от Спатово. Фенгарас прави опит да убие и бившия български четник Танас Крясов (Θανάσης Κριάσιος), който обаче оцелява, въпреки че е улучен на четири места.

След Младотурската революция в 1908 година се легализира. Участва в Балканската война заедно с Влахвеис.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 143. (на гръцки)
  2. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 1591