Атмосфера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Атмосфера на небесно тяло)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атмосфера.

Тънкослойната атмосфера на Марс

Атмосфера (на гръцки: ατμός – па̀ра, изпарение; σφαῖρα – кълбо, сфера[1][2]) е общото наименование на слоя газове, обгръщащ небесно тяло с достатъчно голяма маса, като например планети. Една атмосфера е по-вероятно да се задържи, ако гравитацията на небесното тяло е достатъчно висока, a температурата на атмосферата е достатъчно ниска. Дебелината ѝ варира и тя се въртизаедно с небесното тяло като едно цяло. Някои планети се състоят почти изцяло от газове и така имат извънредно дълбока атмосфера.

Атмосферата на Земята се състои от азот (около 78%), кислород (около 21%), аргон (около 0,9%) с въглероден диоксид и други газове в малки количества като водород и хелий[3]. Кислородът се използва от повечето организми за дишане; азотът се регулира от бактерии и светкавици, за да се произведе амоняк, използван при изграждането на нуклеотиди и аминокиселини, Въглеродният диоксид се използва от растения, водорасли и цианобактерии при фотосинтезата. Атмосферата спомага да се защитят живите организми от генетично увреждане от слънчевата ултравиолетова радиация, слънчевия вятър и космическите лъчи. Сегашният състав на земната атмосфера е продукт на милиарди години биохимична модификация на палео атмосферата от живи организми.

Атмосферата на Венера и Марс се състои основно от въглероден диоксид с малки количества азот, аргон, кислород и някои други газове. Гигантите като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун могат да задържат газове с ниска молекулна маса като водород и хелий. Терминът звездна атмосфера описва външната област на звезда и обикновено включва частта над непрозрачната фотосфера. Звезди с достатъчно ниски температури могат да имат външна атмосфера със съставни молекули.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Henry George Liddell, Robert Scott. A Greek-English Lexicon. Perseus Digital Library. 24 септември 2015
  2. Henry George Liddell, Robert Scott. A Greek-English Lexicon. Perseus Digital Library. 10 май 2017
  3. Atmosphere, Encyclopedia Britannica