Атмосфера на Марс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Снимка на Марс направена от телескопът Хъбъл на 28 октомври 2005. На снимката се вижда пясъчна буря.
Въглероден диоксид 95,32%
Азот 2,7%
Аргон 1,6%
Кислород 0,13%
Въглероден оксид 0,07%
Водни пари 0,03%
Азотен оксид 0,013%
Неон 2,5 ppm
Криптон 300 ppb
Формалдехид 130 ppb [1]
Ксенон 80 ppb
Озон 30 ppb
Метан 10,5 ppb

Атмосферата на Марс е много по-различна от атмосферата на Земята. Има голям интерес[1][2] към изучаването на нейния състав след скорошното засичане на следи от метан,[3] по които може да се съди за живот на Марс.

Марсианската атмосфера е много тънка и атмосферното налягане на повърхността варира от 30 Pa (0,03 kPa) на върха на Олимп до над 1 155 Pa (1,155 kPa) в дълбините на Хелас Планиция, със средно повърхностно налягане 600 Pa (0,6 kPa), което е многократно по-малко от Земното (101,3 kPa). На височина Марсианската атмосфера достига 110 km. Атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород, вода и метан. Марсианската атмосфера е много запрашена, което придава на планетата жълтеникавокафяв цвят, ако се гледа от повърхността ѝ. Информацията от марсоходите на програма Марс експлорейшън роувър сочи за наличието на прашни частици с диаметър 1,5 микрометра.[4]

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Марсианската атмосфера се разделя на следните слоеве
  • Долна атмосфера — това е топъл участък, чиято топлина се дължи на преносимите по въздуха прашни частици и на тези от повърхността.
  • Средна атмосфера — Марс има струйно течение в този регион.
  • Горна атмосфера или термосфера — този регион има много висока температура заради слънчевото греене. Тук газовете започват да се отделят един от друг.
  • Екзосфера — намира се на височина 200 km и по-високо. В този регион последните остатъци от атмосферата се сливат с космоса. Поради липсата на ясна граница не е възможно да се каже къде точно свършва атмосферата.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Марсианската атмосфера е видима на тази снимка от близко разстояние.

Въглероден диоксид[редактиране | редактиране на кода]

Основният компонент в съства на атмосферата на Марс е въглеродният диоксид (CO2). По време на марсианската зима полюсите на планета са в постоянен мрак и температурата пада до такава степен, че около 25% от атмосферния CO2 кондензира на полярните шапки под формата на лед. Когато марсианските полюси отново са изложени на слънчево лъчение през лятото, CO2 сублимира отново в атмосферата. Тези процеси водят до уникални сезонни вариации в атмосферното налягане и атмосферното съдържание около полюсите на планетата.

Аргон[редактиране | редактиране на кода]

Марсианската атмосфера е относително богата на благородния газ аргон, в сравнение с другите планети от Слънчевата система. За разлика от въглеродният диоксид, аргонът не кондензира в атмосферата и затова неговото количество е постоянно. При изменение на количеството въглероден диоксид в атмосферата, може да настъпят промени и с количеството на аргона в различни места на планетата. Последните спътникови наблюдения на Марс показват увеличение на количеството аргон на южния полюс през есента и разсейването му през последвалата пролет.[5]

Вода[редактиране | редактиране на кода]

Когато въглеродният диоксид сублимира отново в атмосферата през лятото се носят силни ветровете на южният полюс, като някои от тях могат да достигнат скорост 400 km/h. Тези сезонни колебания носят големи количества прах и придават на планетата земеподобен вид с наличие на скреж и переста облачност. Тези облаци са фотографирани от Опъртюнити през 2004 г.[6]

Метан[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Life on Mars? - Geological and biological processes observed on Earth provide hunky-dory explanations for methane on Mars, Martin Baucom, American Scientist, March-April 2006.
  2. Interplanetary Whodunit - Methane on Mars, David Tenenbaum, Astrobiology Magazine, НАСА, 20 Jul 2005. (Note: part one of a four-part series.)
  3. Mumma, M. J.; Novak, R. E.; DiSanti, M. A.; Bonev, B. P., "A Sensitive Search for Methane on Mars" (abstract only). American Astronomical Society, DPS meeting #35, #14.18.
  4. Lemmon et al., "Atmospheric Imaging Results from the Mars Exploration Rovers: Spirit and Opportunity"
  5. Francois Forgot. Alien Weather at the Poles of Mars. // Science. Посетен на 4 май 2008.
  6. Clouds - Dec. 13, 2004 NASA Press release. URL accessed March 17, 2006.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]