Баба Илийца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Баба Илийца е българка, помогнала на Ботевата чета след разгромяването ѝ край връх Околчица във Врачанския балкан. С риск за живота си тя спасява един от Ботевите четници. Според историята на родното село на баба Илийца (с. Челопек), тя е вървяла по малка пътека в планината, известна само на местното население, а след това е преплавала река Искър с ладия. Родена е около 1820 г. и е починала година след Освобождението на България от османско владичество.

С тази история се запознава и Иван Вазов през 1899 г., когато гостува в с. Челопек. Тя го вдъхновява да напише известния разказ „Една българка“, в който възпява нейния подвиг. Отначало разказът носи друго име („Челопешката гора“), но след първото му издаване авторът предпочита да насочи вниманието на читателите, още от самото начало, към най-същественото – подвига на баба Илийца. Заглавието обобщава в едно всички качества на българите в една достойна жена.

104 години по-късно потомците на легендарната българка и общината почитат паметта ѝ с построяването на къща музей. Къщата е възстановена изцяло в първоначалния ѝ вид. Правнучката на баба Илийца – Василка Манчева, е кмет на село Челопек. Къщата музей е в близост и до връх Околчица, който е сред Стоте национални туристически обекта и също разполага с печат за № 17. Името на баба Илийца носят улици в София, Враца и други градове.

Името на баба Илийца е свързано с името на съпруга ѝ Илия. Нейното собствено име е Пена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]