Балканско наследство (фондация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Балканско наследство
неправителствена организация
Теренно училище Стоби
Теренно училище Стоби
Информация
Основана 2008
Седалище Стара Загора
Сайт balkanheritage.org

Фондация „Балканско наследство“ (Balkan Heritage Foundation (BHF) е българска публична, нестопанска, неправителствена организация.

Тя е създадена през 2008 година от екип между институциите като програма за изпълнение на теренни археологически училища, каквито вече се провеждат от 2003 година. Нейният централен офис се намира в гр. Стара Загора, България. Фондацията има представителство в София и четири филиала, намиращи се в град Варна, Мезек, Драгоман и Емона, България.[1]

Мисията на Фондация „Балканско наследство“ е в подкрепа на защитата, съхраняването, управлението и популяризирането на културното и историческо (материално и нематериално) наследство на югоизточна Европа като необходима предпоставка за устойчивото развитие на региона.[2]

Фондацията работи както на местно, така и на международно равнище с университети, музеи, научноизследователски институти, медии, бизнес – компании, правителствени и неправителствени организации. Тя се занимава с набиране и използване на средства за проекти на научноизследователски институти и научни колективи, музеи, общини и местни общности.

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

От самото си създаване, фондация организира и финансово подсигурява следните програми, проекти и дейности.

Теренно училище „Балканско Наследство“[редактиране | редактиране на кода]

Теренното училище на Фондация „Балканско Наследство“ (BHFS) е основано през 2003 г. и е напълно инкорпорирано във фондацията през 2008 г. То представлява един от основните проекти на фондацията и действа като археологическа полева школа, която предоставя редица курсове по археология, антропология и история на Югоизточна Европа, преподавани на английски език. Курсове се провеждат в България и Република Македония. УВ програмата им се изследват неолитното селище в Илинденци[3], селищната могила Юнаците, тържището Пистирос[4], Стоби, Аполония Понтика и ранносредновековния некропол в Топола. Освен запазване, документиране и изучаване на Балканското културно наследство, участниците пътуват до атрактивни исторически забележителности и градове в България, Македония, Гърция, Сърбия и Турция. Концепцията на всеки курс съчетава в себе си 3 основни обучителни модула с кредитни часове по заявка: теоретичен (лекции, презентации и полеви обучения) и практически (изкопна теренна работа или лабораторни занимания по консервация на исторически обекти и паметници), екскурзии с посещения зад кулисите. От 2003 г. BHFS е организирал 52 курса в областта на археологията, документирането на средновековни стенописи и опазването на древногръцка и римска керамика, с участието на повече от 900 курсисти от 48 страни.

Археологически дейности[редактиране | редактиране на кода]

 • Разкопки на селищната могила Юнаците, България (2013 г.)
 • Разкопки на древногръцкия емпорион Пистирос, България (2013 г.)
 • Проект за разкопки на Аполония Понтика, България (от 2011 г.) – разкопки на различни исторически периоди – Древност, ранна и късна Античност на остров Св. Кирик в Созопол
 • Разкопки в неолитното селище Илинденци, България (от 2011 г.)
 • Проект за разкопки на Стоби, Република Македония (от 2010 година)
 • Проект за разкопки на Хераклея Линцестис, Република Македония (2008 – 2012)
 • Проект за разкопки на Джанавара, България (2009 – 2011) – монументална византийската църква и манастир на едноименния хълм във Варна.
 • Августа Траяна – Берое – Проект за спасителни разкопки „Боруй“ в Стара Загора, България (2008 – 2009 г.)

Дейности по документиране, консервиране и реставрация[редактиране | редактиране на кода]

 • Фотоекспедиция до балканските средновековни църкви, България (2008 г.).
 • Семинар за документиране, консервация и реставрация на древногръцка керамика в Емона, България (2009 г.).
 • Семинар за документация, консервация и реставрация на древноримска керамика, стъкло, стенописи и мозайки в Стоби, Република Македония (2010).

Доброволни дейности[редактиране | редактиране на кода]

През периода 2008 – 2009 г. се провеждат четири доброволни трудови лагера, поддържащи опазването на културното наследство на Битола (Македония), Стара Загора, Самоков и Мезек (България). Те са проведени в сътрудничество с регионалния музей в Стара Загора, общините на Драгоман и Свиленград и младежкия културен център Битоля (Македония).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Balkan Heritage Foundation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.