Башкирски природен резерват

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Башкирски природен резерват
Pink mountain Masim.jpg
Информация
Данни
Площ 49 609 ha
Създаден 11 юли 1930 г.
Уеб сайт bashgoszapovednik.ru
Башкирски природен резерват в Общомедия

Башкирски природен резерват (на руски: Башкирский государственный природный заповедник) е руски природен резерват, находящ се на територията на югоизточен Башкортостан в Южен Урал. Това е един от най-старите резервати в Руската федерация и втория в Урал[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Само допреди 200 години земите, които са включени днес в състава на резервата представлявали могъщи гори от кедър, бор, бреза, трепетлика и по-рядко смърчове. Горските участъци се редували с огромни поляни заети от разнообразни цветя, а високопланинските участъци били заети от степни тревни общности. Местното население се занимавало с лов, риболов и пчеларство и векове наред не оказвало вредно влияние върху природната среда. С развитието на промишлеността населението в района се увеличило и оказало антропогенен натиск над природата. Постепенно горите намалявали, степите се унищожавали от усилената паша на домашния добитък. Така в края на XIX и началото на XX век над природата в района надвиснала заплаха от унищожение. Станало ясно, че в района трябва да се преустанови всякаква селскостопанска и добивна дейност и същия да бъде превърнат в резерват. Под ръководството на учени от Академията на науките на СССР в края на 1920-те години е извършена експедиция, която да определи границите на бъдещия резерват[1].

В края на 1929 г. е взето решение за създаването на резервата, а на 11 юни 1930 г. бива учреден. В годините на Втората световна война населението в околностите на резервата гладувало и поради това много от дивите бозайници бивали избивани с цел осигуряване на прехрана. След края на войната Сталин обявява, че е това е „безполезно застопоряване на колосални природни ресурси“. За тази цел резерватът заедно с други в цяла Русия през 1951 г. бива реорганизиран в лесодобивно стопанство. От него до 1958 г. са добити огромни количества дървен материал. Седем години по-късно статутът му отново бил възвърнат[2].

География[редактиране | редактиране на кода]

Башкирският резерват е разположен на територията на Бурзянския, Белорецкия и Абзелиловския район на Башкортостан[3]. От района на резервата извират множество реки, които са притоци на две реки - Белая, приток на Кама и Урал[1].

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Флората на резервата е представена от 317 вида лишеи, 121 вида мъхове, 812 вида висши растения, като 110 от тях са редки и са обект на опазване, а 12 са вписани в Червената книга на Русия и 37 в Червената книга на Башкортостан[1]. Интерес представляват лишеите, които до 85% са рядко срещани в страната. От цветята интересни са представителите на семейство Орхидеи.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът е дом на 272 вида гръбначни животни. От тях 17 вида риби, 3 вида земноводни, 6 вида влечуги, 194 вида птици и 52 вида бозайници. Все още не е ясен точният брой на безгръбначните, но тук са описани 1732 вида паяци и насекоми, като 17 от тях са редки. Особено ценни видове са лосове, елени, мечки, рисове, лисица, белка, видра, норка, хермелин, глухар, яребица, бекаси и много други. За около 80 години от съществуването на резервата се наблюдава и известна промяна на фаунистичното разнообразие в резултат на интродукция на видове, реинтродукция или прекратяване на селскостопанската дейност. Така например тук изчезват сивия плъх, полската и оризищната мишка. Появяват се обаче белозъбки от видовете Sorex minutissimus и Sorex isodon, дива свиня, ондатра, благороден елен, американска норка. Първите 39 благородни елена са донесени от Алтай през 1941 г. Днес те са често срещан за района горски обитател[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Экологический портал Республики Башкортостан, Башкирский заповедник
  2. Министерство природных ресурсов и экологии Российской Федераци, Башкирский государственный природный заповедник
  3. Башкирский государственный природный заповедник, Физико-географическая характеристика