Башовишки печ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Башовишки печ
Башовица
Башевечки печ
Водни печ
МестоположениеГара Орешец
Дълбочина25 м
Дължина4100 м
Надм. височина302 м
Достъпсвободен

Башовишки печ e пещера в Северозападна България, в близост до село Гара Орешец, обявена през 2022 г. за защитена територия.

Пещера[редактиране | редактиране на кода]

Пещера Башовишки печ е известна още като Башовица[1], Башевечки печ и Водни печ[2].

Пещерата е проучвана в края на XIX и началото на XX век от проф. Георги Бончев.[3] Още през XIX век пещерата е била известна на местното население и използвана за напояване и задвижване на воденици. През 1961 г. входът ѝ бива затрупан при дейности в близката кариера Башовица. През 1979 г. входът е разчистен по инициатива на видинския спелеологичен клуб „Бонония“ и започват съвременните проучвателни дейности с проникване в първите 200 метра от пещерата.[4]

По данни към края на 2021 г. след картиране на пещерата е установена дължината ѝ от 4100 метра, което я прави най-дългата пещера в Северозападна България.[1] Пещерата има надморска височина 302 метра и положителна денивелация 25 метра. В морфологичен план се категоризира като изворна пещера, с постоянно течаща вода, има водни и сухи части, както и разклонения.[2]

Достъпът до пещерата е свободен и за целта не е необходим алпийски планински инвентар.[2]

През есента пещерата се обитава от прилепи. При проучванията са установени и няколко ендемични биологични вида:

Други известни пещери в района са Козарника и Венеца.

Защитена територия[редактиране | редактиране на кода]

Пещерата Башовишки печ и прилежащата и наземна територия от 3 декара около входа на пещерата са обявени за защитена територия на 30 януари 2022 г. от Министерството на околната среда и водите с министър Борислав Сандов. Защитената територия се намира в землищата на три видински села: Гара Орешец и Бела в община Димово, както и Гранитово в община Белоградчик.

С обявяването на Башовишки печ за защитена територия се цели опазването на пещерата като спелеоложки обект с естествен подземен карстов извор, водни галерии, палеонтоложки находки, местообитание на прилепи и ендемична безгръбначна фауна.

Забранява се унищожаването, повреждането и изнасянето на елементи от пещерната структура, включително камъни, седименти и пещерни образувания, както и палеонтоложки или археологически находки. Забраняват се и дейности, които могат да доведат до обезпокояване или унищожаване на пещерни животни, както и внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Петрова, Й. Пещерата „Башовишки печ“ става защитен природен обект, Радио Видин, сайт на БНР, 23.12.2021. Последен достъп: 01.02.2022.
  2. а б в Картотека на пещерите: Башовишки печ, Българска федерация по спелеология. Последен достъп: 01.02.2022.
  3. Beron, P., Daaliev, T., Jalov, A. Caves And Speleology In Bulgaria (PDF), ПенСофт, София, 2006, стр. 79
  4. а б в Beron, P., Daaliev, T., Jalov, A. Caves And Speleology In Bulgaria (PDF), ПенСофт, София, 2006, стр. 159
  5. Природната забележителност „Башовишки печ“ беше обявена за защитена територия, сайт на МОСВ, 30.01.2022. Последен достъп: 01.02.2022.