Белпоща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белпоща
Белпошта
Основаване1995 г.
СедалищеМинск,  Беларус
УслугиПощенски услуги, куриерски услуги, EMS, логистика към трети страни
СобственикДържавна собственост
Уебсайтbelpost.by
Белпоща в Общомедия

Белпоща (на беларуски: Белпошта или на руски: Белпочта) е националната пощенска служба на Беларус. Тя става част от Световния пощенски съюз през 1947 г.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Развитието на пощенските услуги в Беларус започва в древността. През 885 г. за първи път се споменава в Хрониката на пратеника на беларуската земя, „Изпратено до Олег Радзимичи с молба...“ [2]

В Киевска Рус е имало специална „позиция“ – пратеник на княза. Куриерите доставяли заповедта на принца в различни области на страната.

През 1583 г. първият в Беларус пощенски път (Варшава – Бялисток – Гродно – Вилнюс) въвежда тарифна система, която действа и днес във всички страни по света. Доставката се определя от вида и теглото му.

През 1793 г. Беларус става част от Руската империя и след това пощата се доразвива като част от пощенската система на Руската империя. Образували се пощенски райони, включително Минск, Витебск и Могилев.

Първата телеграфна станция в Беларус е оборудвана през 1859 г. в Минската поща и в Бобруйск. Организира първата телеграфна линия.

Редовният превоз на поща с железопътен транспорт започва през 1871 г. по маршрута Минск – Москва, Минск – Ровно, Минск – Брест, Минск – Любава. Пощенските коли са имали специални стелажи за съхранение и сортиране на поща.

Автомобил на Белпоща.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Member countries / Belarus // Архивиран от оригинала на 2012-07-15. Посетен на 2019-12-29.
  2. Доставка вестей и почты в IX—XVII вв Архив на оригинала от август 22, 2013 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]