Бердянски държавен педагогически университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бердянски държавен педагогически университет
Бердянський державний педагогічний університет
БДПУ.jpg
Сградата на университета през 2010 г.
Основаване 1932 г.;
преди 87 години
 (1932)
Вид Висше учебно заведение от IV ниво на акредитация
Преподаватели 296
Студенти 7825
Местоположение Бердянск, Украйна
Уебсайт bdpu.org
Map of Berdyansk.png
46.755° с. ш. 36.7836° и. д.
Местоположение в Бердянск.

Бердянски държавен педагогически университет (на украински: Бердянський державний педагогічний університет) е висше училище в Бердянск, Украйна. Ректор на университета е Виктория Анатолиевна Зарва.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1932 година на базата на Бердянския педагогически техникум е създаден Бердянски държавен педагогически институт, а през 2002 година той е преобразуван в Бердянски държавен педагогически университет. От 2002 година ректор на БДПУ е професор Василий Василиевич Крижко.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Факултети[редактиране | редактиране на кода]

 • Социално-педагогически факултет
 • Социално-хуманитарен факултет
 • Физико-математически факултет
 • Факултет по технологии, инженерни и компютърни графики
 • Факултет по икономика
 • Факултет по начално образование и приложна психология
 • Факултет по компютърни технологии и системи
 • Факултет по естетическо и физическо възпитание

Обучение на български език и култура[редактиране | редактиране на кода]

През 1991 година е открит факултет по украинска и славянска филология, в който е създадена специалност „Украински език и литература и български език“. На базата на филологическият факултет през 2006 година е създаден Институт по филология, ръководен от професор дфн Виктория Анатолиевна Зарва.

Към 1 септември 2008 година в Института по филология на БДПУ се готвят 200 студенти (1 – 5 курс) по стециалност „Педагогика и методика на средното образование. Английски език и литература (или немски) и български език и литература“, което са 3 % от общия брой студенти на БДПУ. През учебната 2008-2009 година е открита и задочна форма на обучение. Към този момент няма украински вуз с толкова голям брой студенти, които изучават български език.

В катедрата по общо езикознание и славянска филология, преподавали български език и литература са:

 • Росица Пенкова, от Велико Търново (от 1997)
 • Дарина Чернева, от Велико Търново (от 2001)
 • Матей Матев, от Пловдив (от 2003), който през 2006 година за висок професионализъм и творчески постижения с указ на Министерството на науката и образованието на Украйна е удостоен с медал и званието отличник.
 • Доцент д-р Страшимир Цанов, от Шумен (от 2007), като щатни преподаватели асистент Оксана Червенко и Светлана Корниенко (старши преподавател в катедрата по теория и методика на преподаването на езици).

През 2002 година във Факултета за естетическо и физическо възпитание при БДПУ, специалност „Хореография“, по идея на ректорското ръководство започва изучаването на български народни танци с преподавател Мариян Василев (от София), който през 2006 година за висок професионализъм и творчески постижения с указ на Министерството на науката и образованието на Украйна е удостоен с медал и званието отличник. От 2007 година в катедрата по хореография български народни танци преподава Елеонора Василева (от София). Институтът по филология работи в тясно сътрудничество с дружеството на българите „Родолюбие“, което е част от Асоциацията на българите в Украйна.

Председателят на дружество „Родолюбие“ Лариса Савченко и активистите на дружеството имат съществен принос за набирането на студенти. Със съдействието на Лариса Савченко са сключени договори за сътрудничество между БДПУ и Тракийски университет – Стара Загора и между БДПУ и ВТУ „Кирил и Методий“. Дружество „Родолюбие“ съдейства и за ежегодната педагогическа практика, която бердянските студенти българисти провеждат в България на базата на ТУ – Габрово. Випускниците на БДПУ Виталий Пейчев и Юлия Булба следват докторантури в България, изисквани от Лариса Савченко.

Благодарение на добре подготвените студенти от БДПУ в началото на 21 век започва да се разширява изучаването на български език в средните училища на град Бердянск. Три студентки от Института по филология водят факултативи в Първо, Пето и Петнадесето училище. Това са Светла Желева от 3 курс, Таисия Калоянова от 4 курс и Анастасия Минко от 4 курс. През лятото на 2008 година изучаването на български език в БДПУ получава признание от МОН Република България. Отпусната стипендия е за Международния летен семинар по Българистика във Велико Търново. На специализации в България са ходели преподавателите от Института по филология Оксана Червенко, Светлана Корниенко, Галина Школа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Украйна“         Портал „Украйна