Берингов вретенар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Берингов вретенар
Limnodromus scolopaceus Mike Baird crop.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Птици (Aves)
разред:Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes)
семейство:Бекасови (Scolopacidae)
род:Limnodromus
вид:Берингов вретенар (L. scolopaceus)
Научно наименование
(Say, 1823 г.)
Разпространение
Limnodromus scolopaceus map.svg
Берингов вретенар в Общомедия
[ редактиране ]

Берингов вретенар (Limnodromus scolopaceus или Дългоклюн вретенар) са вид птици от семейство Бекасови (Scolopacidae).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Птиците притежават лятно и зимно оперение. Лятната окраска е кафяво-черна по гърба, изпъстрена с бели и рижи петна. Надолу към корема постепенно стават бели. Гърдите са изпъстрени с кафяво-сиви петна. Зимното оперение е сиво, а в областта на корема – бяло. Младите птици са с по-светло оперение.

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Limnodromus scolopaceus е прелетна птица. Обитава тундровите райони на Северна Америка, и Източен Сибир. В Русия се среща от долината на река Индигирка до Чукотския полуостров. Неголяма, но постоянна по численост популация гнезди и на остров Врангел. Може да се наблюдават и малки групи от тези птици и в Западна Европа. Зимува в страните от Северна и Латинска Америка от южните части на Северна Америка до Бразилия, Гватемала и морските брегове на Перу.

Обитава заблатени тундрови низини по бреговете на малки езерца. За гнездене предпочита райони на субарктическата тундра и лесотундра. Храна намира посредством дългия си клюн, който забива дълбоко в почвата. Основното меню на птицата е съставено от насекоми, молюски и други безгръбначни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодната плътност и разпределение на гнездене се мени в значителна степен. Гнездата са добре замаскирани в тревата. Снасят по 4 яйца в цвят охра с размити тъмнокафяви петна. Яйцата са с размери 44,4 × 30,4 mm, с тегло 21 g. Мътенето продължава около 20 дена. В първите дни яйцата се мътят от самката, а към края с това задължение се заема мъжкият.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Limnodromus scolopaceus (Say, 1823). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 12 април 2021 г. (на английски)