Берингов вретенар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Берингов вретенар
Limnodromus scolopaceus Mike Baird crop.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Ciconiiformes
(Charadriiformes)
Щъркелоподобни[1]
(Дъждосвирцоподобни)
семейство: Scolopacidae Бекасови
род: Limnodromus
вид: Limnodromus
scolopaceus
Берингов вретенар
Научно наименование
Уикивидове Limnodromus scolopaceus
Разпространение
Limnodromus scolopaceus map.svg
Берингов вретенар в Общомедия

Берингов вретенар (Limnodromus scolopaceus или Дългоклюн вретенар) са вид птици от семейство Бекасови (Scolopacidae).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Птиците притежават лятно и зимно оперение. Лятната окраска е кафяво-черна по гърба, изпъстрена с бели и рижи петна. Надолу към корема постепенно стават бели. Гърдите са изпъстрени с кафяво-сиви петна. Зимното оперение е сиво, а в областта на корема – бяло. Младите птици са с по-светло оперение.

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Limnodromus scolopaceus е прелетна птица. Обитава тундровите райони на Северна Америка, и Източен Сибир. В Русия се среща от долината на река Индигирка до Чукотския полуостров. Неголяма, но постоянна по численост популация гнезди и на остров Врангел. Може да се наблюдават и малки групи от тези птици и в Западна Европа. Зимува в страните от Северна и Латинска Америка от южните части на Северна Америка до Бразилия, Гватемала и морските брегове на Перу.

Обитава заблатени тундрови низини по бреговете на малки езерца. За гнездене предпочита райони на субарктическата тундра и лесотундра. Храна намира посредством дългия си клюн, който забива дълбоко в почвата. Основното меню на птицата е съставено от насекоми, молюски и други безгръбначни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодната плътност и разпределение на гнездене се мени в значителна степен. Гнездата са добре замаскирани в тревата. Снасят по 4 яйца в цвят охра с размити тъмнокафяви петна. Яйцата са с размери 44,4 × 30,4 mm, с тегло 21 g. Мътенето продължава около 20 дена. В първите дни яйцата се мътят от самката, а към края с това задължение се заема мъжкият.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. По класификацията на Sibley & Monroe, създадена въз основа на генетични изследвания. В нея традиционния разред Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes) (към който принадлежи разглежданият вид), заедно с още 8 разреда, е обединен в разред Щъркелоподобни. Все още по-широко възприети са традиционните класификации.