Беседа:Начална страница/Тест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Предложение[редактиране на кода]

Предлагам на началната страница да се МАХНЕ Македония и да се сложи България!!! Сбъркано е! Трябва да пише горе вляво 10 000 статии за България.


Предлагам на Началната страница да бъде поставена връзка към петицията за опазване на Рила: [1] Като се има предвид колко посетители има страницата, това ще е полезно за популяризирането на инициативата. А тя е в интерес на всички нас. 77.76.54.38 07:40, 21 февруари 2008 (UTC)Как смятате, къде бихме могли да сложим категорията "Виртуална реалност"?--Ема 10:55, 24 фев 2004 (UTC)

Ти как мислиш? Аз бих го сложил в Техника. Технически и приложни науки може да стане Техника или нещо подобно. Само да не става много претрупано. Както каза Уебкид, не може да изброим всичко на началната страница. По мое мнение, дори и сега изглежда претрупано. Многото препратки не спомагат за бързото ориентиране. --Борислав 11:30, 24 фев 2004 (UTC)
Може би си прав. Ще решим по-нататъка. Ще го сложа в Идеи за статии.--Ема 12:24, 24 фев 2004 (UTC)

 Ema,извинете ме, но моля да погледнете в английския речник думите : real i virtual. Това са думи с почти покриващо се значение. Поради това съчетанието виртуална реалност се употребява само от невежи хора, желаещи да покажат нещо, което нямат. Във физиката между виртуално и реални има същественна разлика. Виртуано е нещо, което не е постоянно, а реално е нещо, което има по-продължително съществуване. Помислете каква е разликата между постоянните, дълго живущи бягащи вълни по повърхността на морето, тези вълни са реални. А има и такива малки вълни, които се наричат зайчета. Тези вълни са неустойчиви поради което във физиката се наричат виртуални.
 Тъй като компютърджиите употребяват жаргон, а нямат език, то на техае жаргон нещо, което го има в линията, това е виртуално. Но това е голма грешка. Защото това, дето се прави в линията, това е устойчиво и поради това е реално. Именно поради невежеството си, много недоучили и недоразбрали нещо, го употребяват не по предназначение, а предполагайки, че то има значението, което им трчбва. Но това е жаргон, нямащ нищо общо с действителността.
 Къде трябва да се постави? Аз мисля при журналистите, като им обясните че те неправилно го употребяват. Привет

Критика за новия облик? --Борислав 15:57, 29 фев 2004 (UTC)

Нямам критики, много е хубава! Поздравявам те и за чудесната статия за глаголицата! --Ема 16:05, 29 фев 2004 (UTC)
Дали да не се направи малко по-широка колонката с най-хубавите статии? Мисля си, дали да не се сложи и едно квадратче от Текущите събития с последната новина?--Ема 16:28, 29 фев 2004 (UTC)
По-добре новината да почака, защото някой ще трябва да я сменя всеки ден, а както се вижда не всеки ден се добавят новини при нас. Като станем повече, може да се намерят хора, които да се занимават с това. А за ширината, за момента мисля, че пасва идеално, тъй като и двете колони имат почти еднаква дължина, но ако искате, може да увеличим извадките от статиите и да увеличим и ширината на колонката. --Борислав 16:40, 29 фев 2004 (UTC)
"Енциклопедия" и "Избрано" имат почти еднаква ширина? По-скоро съотношението е 3:1. Иначе ми харесва всичко, само не и ширината на "Избрано"-то. И още нещо: картинките не са ли прекалено малки? Ако увеличиш ширината на "Избрано", може би ще има възможност да се увеличат и картинките. --Webkid 16:45, 29 фев 2004 (UTC)

Петко, какъв по-точно е този проблем и с кой браузър се появява? --Борислав 17:03, 29 фев 2004 (UTC)

С Firebird на 1024/768 картинката Левски се оказваше долепена до Цезар с горното си дясно ръбче, ефект на стълба, поради дясното подравняване, като между картинката Левски и дясната рамка на таблицата остават 60 пиксела празно.
Васил Левски
Добавянето на <br clear="all"> не променя по никакъв начин оформлението, щом е последван от <p>. --5ko 17:44, 29 фев 2004 (UTC)

Би ли било добре на първа страница да има връзка към "фотография"? 1 април 2004 (сега навлизам в системата) --Всезнайко

Здрасти! Я вземете дайте идея, къде да сложа статия за DOCSIS, кабелни модеми, HFC мрежи...:
Интернет, Коминикации, Телекомуникации ?!? - Пейо

Новият облик е супер! Поздравления:) Искам само нещо да питам (извинявам се ако сте го дискутирали) защо няма графа "Актуално"(или нещо подобно) както е в Укипедия на италиански, немски, френски.... Да отразяваме актуални събития: олимпиади, избори, световни първенства.....--Chickem4o 13:47, 24 февруари 2006 (UTC)
Защото няма кой да се занимава да я поддържа редовно. Аз съм типичен пример за един от тези мързеливци, които редовно се мотаем из Уикипедия, но все нямаме време да свършим нещо съществено.:-) Ако не си като нас и можеш да поемеш ангажимента за подобна секция, моля заповядай, сигурен съм че всички ще се радват. --Христомир Раков 22:05, 24 февруари 2006 (UTC)
По принцип имаме проект Уикиновини, но по него май никой не е работил от доста време. Smartech 22:23, 24 февруари 2006 (UTC)
Да бе, и аз говорех за същото нещо, но го казах по малко по-друг начин.:-D --Христомир Раков 22:58, 24 февруари 2006 (UTC)
Ами 1.Май и аз съм като вас 2. Понякога нямам свободна минутка. Няма как да поема такъв ангажимент.--Chickem4o 08:51, 25 февруари 2006 (UTC)

В Избрани статии на Начална страница е поместен материал за Хайнхард Хайдрих. Не проумявам съображенията на редактора, но дали тук е мястото на един отявлен хитлерист, или с това се търси демонстрация на нещо друго? Иначе поздравления към Уикипедия! 84.252.21.94 19:44, 3 октомври 2008 (UTC) Аз нямам кредитна и каквато и да е била карта. И да искам да помогна не мога. Няма да обеднея с двайстина долара, но просто не знам как и кому да ги дам.

питане?[редактиране на кода]

Здравейте, как мога да изтрия профила, който създадох - допуснах много грешки и не мога да ги поправя. Освен това не виждам опция за изтриване на профила, затова моля вие да го направите. Или да ми обясните как мога да го изтрия аз. Предварително благодаря. Това с вълничките като подпис не ми стана ясно. Изобщо Уикито са го направили много сложно и тромаво. Encho keryazov (беседа) 10:09, 10 юли 2012 (UTC)Encho keryazovEncho keryazov (беседа) 10:09, 10 юли 2012 (UTC)

За съжаление изтриването на регистрирана сметка не е възможно. Ако имате проблем с редакции, които не можете да поправите, обърнете се към Разговори. Четирите вълнообразни се намират на реда с цифрите, точно преди единицата, на клавиатурата. – Tourbillon Да ? 11:38, 23 юли 2012 (UTC)


разрешено ли е да превеждам статий от друг език и да ги качвам на български тук? ако да някой да ми изпрати повече подробности на voododoll@gmail.com ще съм му много благодарен

намерих отговора и при първия свободен ден започвам с преводите на една доста голяма тема от уикипедията...!!!

Ако под друг език имаш предвид статии от Wikipedia, които са на друг език -- да, лиценза позволява да го направиш. --131.246.137.55 14:17, 2 юли 2006 (UTC)

Имам 1 въпрос: Защо Уикипедиа на български избира избрани статий 1 на седмица, а на Уикипедиа английски и на другите езици се избира всеки ден? User:Dako1, 3:12, 15 март 2009 (UTC)

Правопис[редактиране на кода]

Коригирайте линка на челната страница, липсва едно "д" в "преставени", и не изглежда особено красиво за първа страница на енциклопедия... --131.246.137.55 14:17, 2 юли 2006 (UTC)

Моля коригирайте липсата на пълен член в статиите от рубриката "Знаете ли че...". В първите две трябва грешката е най-видна --- в първата например трябва да се чете "кои е най-майлкият организъм". 13 януари 2012 Okotuki 15:27, 13 януари 2012 (UTC)

Ok . Благодаря за коментара, грешките са отстранени. BloodIce 15:33, 13 януари 2012 (UTC)

rmy.wikipedia.org[редактиране на кода]

На началната страница липсва препратка към http://rmy.wikipedia.org/wiki/. --Stalik 14:28, 10 август 2006 (UTC)

Stalik, дали наистина имаме нужда от енциклопедия със 149 страници, защото в такъв случай много други липсват на началната страница. BloodIce 15:15, 10 август 2006 (UTC)
E, не е с много по-малко от संस्कृत (санскрит). Нямах представа че има някакво изискване за брой статии за включване към началната страница. Сори. --Stalik 16:10, 10 август 2006 (UTC)

незначителни неща за корекция[редактиране на кода]

Темплейтът (или както там се нарича) някой преглеждал ли го е с Лисица и Сафари (Мак ОС Х)? Възникват малки, но не много приятни проблеми:

1. При отделяне на текст със синя рамка (dashed), когато текстът е преместен един интервал на вътре, при редактирането му, не винаги се събира във въпросния абзац. Така, например, изглежда текстът, започващ с " Ema,извинете ме,..." в самото начало на дискусията, към тази страница.

2. друг проблем е, че размерът на шрифта при екрас с по-висока разделителна способност е много малък и се налага да се увеличава допълнително, което е за сметка на добрия външен вид.

3. трети проблем е, че понякога линковете се припокриват с предхождащия текст.

Вероятно е, това да е проблем (даже най-вероятно е) на страната на потребителя (в неговия интернет браузър), но не може ли да се избегне с малки корекции в изходния код на шаблона МОНОБУК, така че, потребители, като мен, да не се чудят как да преодолеят проблема "в техния телевизор"? :-) Мога да дам скрийн шот, ако е необходимо. П.С. Иначе, този темплейт, като че ли, е най-удачният! Браво на автора! Vinoda:-)== Безплатна, а не свободна == "Free encyclopedia" означава "БЕЗПЛАТНА енциклопедия", а не "Свободна енциклопедия". относно текста: "Това означава, че те са свободни и винаги ще бъдат такива!" - имат предвид: "Това означава, че те са БЕЗПЛАТНИ и винаги ще бъдат такива!" Поздрави: Иван, Jacksonville, FL --98.71.197.74 01:15, 8 ноември 2009 (UTC)

Знам, звучи смешно, но българският език се е променил доста и мисля, че сега ползват думата свободна именно в този смисъл - свободно съдържание, свободен софтуер, лиценз за свободна документация и тн. ... Това е положението Ухилен съм--Радостина 04:25, 8 ноември 2009 (UTC), Сан Диего, Калифорния

Zdraveite, i na men mi se struva, che "Free encyclopedia" bi triabvalo da se prevede "БЕЗПЛАТНА енциклопедия", а не "Свободна енциклопедия". Zaglavieto "БЕЗПЛАТНА енциклопедия" dava vednaga niakakava predstava za kakvo stava duma. "Свободна енциклопедия" na men pone nishto ne mi govori, verno, che ima "свободно съдържание", no tia e purvo "БЕЗПЛАТНА енциклопедия". (Sajaliavam niamam kirilica)Annie64 04:23, 14 юни 2010 (UTC)

Картинка в Събитията[редактиране на кода]

За дата 17.01. добавих портрета на Мария-Луиза за проба, размер 90-100 px, right без thumb, мисля, че се визуализира добре и пасва. Мнения? Krysto 18:38, 17 януари 2007 (UTC)

Начална страница / На днешната дата през...[редактиране на кода]

9 януари: за генерал Радецки има статия под името Фьодор Радецки.

7 януари: Италианският математик и астроном Галилео Галилей липсва: пръв наблюдава три от спътниците на Юпитер — Йо, Европа и Калисто.

За днешната дата, 10 септември: 1915 - Първата световна война: България е обявена обща мобилизация... липсва едно 'в' между "Първата световна война:" и "България"

Как може да напишете, че големият Български патриот и револеционер Владо Черноземски е терорист!!! Това е върха на мизерството и низостта. Оправете го веднага. Същото се отнася и за статията за Владо Черноземски. То какво остана да напишете, че Левски и Ботев са терористи. Пълна кретения. Поправете веднага статията за Владо Черноземски. Това е срамно!!!

ЧНГ 2008[редактиране на кода]

Това е "извън темата", приятели... Вдигам "постновогодишен тост" за нашите модератори и всички вас, които 
съвестно градите рейтинга на българската виртуалност! 
И през 2008-а година ще се старая да оправдая доверието в мен! Дерзайте със същия ХЪС!- --87.118.190.67 03:01, 3 януари 2008 (UTC)

Разглеждах някой от другите Уикипедии и видях на много от тях че в началната страница има и картинка на деня искам да попитам възможно ли е и в българската да се слагат такива картинки мисля че ще е много хубаво

ПРЕДЛОЖЕНИЯ[редактиране на кода]

На страницата с американските президенти ви липсва 9 /деветия президент - няма снимка и материал Пропуска на какво ниво е jedu@abv.bg

Уилям Хенри Харисън (1773-1841) Девети президент 4 март 1841 – 4 април 1841 роден на: February 9, 1773 in Charles City County, Virginia


Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.

Галерия[редактиране на кода]

Моето предложение е към всеки актьор да добавите в главната страница на уикито галерията от снимки да се вижда в страница на актьора като го посетя.

Действителни тестове[редактиране на кода]

Страницата не може да прави действителни тестове, тъй като ползва нередактируеми шаблони, които са в оригиналната заглавна. ;) --Alexd 20:26, 5 ноември 2011 (UTC)

Което не пречи да направя техни тест заместители разбира се. ;) --Alexd 20:27, 5 ноември 2011 (UTC)

Пропуснати забележителни личности[редактиране на кода]

С голямо огорчение и разочарование установих, че при вас липсва каквато и да е информация за моя пра-дядо композитора Александър Кръстев. Моля поправете тази тази несправедливост, защото мисля че с това което е направил през живота си и е оставил като наследство има право да бъде при вас. С уважение : Александър Кръстев