Бетелгейзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бетелгейзе
Звезда
Position Alpha Ori.png
Общи данни
Разстояние 643 светлинни години
Видима зв. величина (V) − 2,99
Съзвездие Орион
Астрометрия
Абсолютна звездна величина (V) − 6,05
Физически характеристики
Маса ~ 18 – 19 M
Радиус ~ 1180 L
Повърхностна темп. 3,500 K K
Бетелгейзе в Общомедия

Бѐтелгейзе (α Orioni, алфа (от) Орион) е червен свръхгигант, намиращ се от 643 ± 146 светлинни години от Земята. Бетелгейзе е осмата по яркост звезда на нощното небе.

Спектралният клас на Бетелгейзе е M2Iab. Тя е 1180 пъти по-голяма от Слънцето, има 18 – 19 пъти по-голяма маса от него, а светимостта ѝ е 140 000 пъти по-голяма от Слънчевата. Възрастта на Бетелгейзе се оценява на около 10 милиона години. Бетелгейзе е първата звезда, чиито размери са били изчислени. Ако бъде поставена в центъра на Слънчевата система, Бетелгейзе би обхванала орбитите на Меркурий, Венера, Земята, Марс и Юпитер.

Бетелгейзе се намира в късен стадий от своята еволюция. Водородът в недрата ѝ е изчерпан и се образуват по-тежки елементи. От повърхността ѝ изтича вещество, поради което около самата звезда се е образувала газово-прахова обвивка, с размери, надминаващи стотици пъти размерите на самата звезда. Възможно е Бетелгейзе вече да е избухнала като свръхнова, но светлината от това събитие още не е достигнала до нас.