Библиотека на Варшавския университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Библиотека на Варшавския университет
Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie
Главната фасада
Главната фасада
Карта Местоположение във Варшава
МестоположениеВаршава,  Полша
СайтUlica Dobra 56/66 00-312 Warszawa
Библиотека на Варшавския университет в Общомедия

Библиотеката на Варшавския университет е основана през 1816 г. Първи директор е лексикографът и лингвист Самуил Линде.

В началото на XX век в кампуса на улица Краковска е построена първата сграда на централната библиотека. Сто години по-късно става актуална нуждата от нова сграда, която да отговаря на изискванията за пожарна безопасност. Нереализирана остава идеята за преместване на библиотеката и целия ѝ фонд oт 3 милиона единици в сградата на Централния комитет на ПОРП, която е национализирана след политическите промени от 1989. Съобразно друг план Сградата на Библиотеката е изложена на Варшавската фондова борса, а печалбата е насочена към изграждането на нова сграда в близост до брега на Висла.

През 1993 е обявен конкурс за нов строителен проект. Първата награда е присъдена на архитектите Марек Буджински и Збигнев Бадовски. Техният проект има редица оригинални решения. Строителни и монтажни работи започват през 1995 година.

Сградата е въведена в експлоатация 15 декември 1999. Библиотеката се състои от основна сграда на 4 етажа височина. Корпусът е покрит със стъклен покрив. На покрива на основната сграда е разположена ботаническа градина с площ от 1,5 хектара.

В близост до главния вход се намира колонадата на древногръцките философи. На четири високи колони са изложени статуи на полските философи на ХХ век: Кажимеж Твардовски, Ян Лукашевич, Алфред Тарски и Станислав Лешневски.

Обемът на сградата е 260 000 m³, а полезната площ е 64 000 квадратни метра.

На западната фасада има осем пластини със символични надписи:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библиотека Варшавского университета“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]