Библиотека на Варшавския университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Библиотека на Варшавския университет
Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie
Главната фасада
Главната фасада
Map of Warsaw.png
52.2424° с. ш. 21.0244° и. д.
Библиотека на Варшавския университет
Местоположение в Полша Варшава
Местоположение Варшава, Флаг на Полша Полша
Сайт

Ulica Dobra 56/66

00-312 Warszawa
Библиотека на Варшавския университет в Общомедия

Библиотеката на Варшавския университет е основана през 1816 г. Първи директор е лексикографът и лингвист Самуил Линде.

В началото на XX век в кампуса на улица Краковска е построена първата сграда на централната библиотека. Сто години по-късно става актуална нуждата от нова сграда, която да отговаря на изискванията за пожарна безопасност. Нереализирана остава идеята за преместване на библиотеката и целия ѝ фонд oт 3 милиона единици в сградата на Централния комитет на ПОРП, която е национализирана след политическите промени от 1989. Съобразно друг план Сградата на Библиотеката е изложена на Варшавската фондова борса, а печалбата е насочена към изграждането на нова сграда в близост до брега на Висла.

През 1993 е обявен конкурс за нов строителен проект. Първата награда е присъдена на архитектите Марек Буджински и Збигнев Бадовски. Техният проект има редица оригинални решения. Строителни и монтажни работи започват през 1995 година.

Сградата е въведена в експлоатация 15 декември 1999. Библиотеката се състои от основна сграда на 4 етажа височина. Корпусът е покрит със стъклен покрив. На покрива на основната сграда е разположена ботаническа градина с площ от 1,5 хектара.

В близост до главния вход се намира колонадата на древногръцките философи. На четири високи колони са изложени статуи на полските философи на ХХ век: Кажимеж Твардовски, Ян Лукашевич, Алфред Тарски и Станислав Лешневски.

Обемът на сградата е 260 000 m³, а полезната площ е 64 000 квадратни метра.

На западната фасада има осем пластини със символични надписи:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библиотека Варшавского университета“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]