Бинка Добрева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бинка Добрева
Binka-Dobreva-2.jpg
Информация
Родена
Стил фолклор
Глас сопран
Бинка Добрева в Общомедия

Бинка Добрева е българска народна певица, изпълнителка на тракийски народни песни и солистка на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Известна с изпълнението си на песента „Даньова мама думаше“ на варненската народна певица Мария Балтаджиева.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Добрева е потомствена народна певица, нейна първа учителка по народно пеене е майка и. Родена е на 11 март 1960 г. в село Роза, Ямболско. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище за фолклор в Котел, където нейни учители са такива известни фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов.

През 1988 г. Бинка Добрева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“, където две години пее заедно с Надка Караджова и Бойка Присадова. През 1990 година печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“. В процес е на защита на своята докторска степен и успоредно с това преподава по народно пеене и Методика на народното пеене в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Наред с работата си за „Мистерията“ Добрева има и успешни солови изяви, и работи със съпруга си Александър Райчев и неговия фолклорен бенд. Райчев, който е гайдар, акордеонист и новатор в областта на народната музика, композира и аранжира шестте албума с песни на Бинка Добрева: „Модерни звуци от миналото“, „С любе шега не бива“, „За бедни и богати“, „Път за двама“, „Популярни тракийски песни“, „Цветя от Тракия“. В последните години изнася концерти и записва фолклорни дуети с певицата от Пазарджишкия край Виолета Маринова.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България