Битка при Филомелион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Битка при Филомелион
Войни на Комниновото възраждане
Информация
Период 1117 г.
Място Филомелион, (дн. Турция)
Резултат Епизодична победа за византийските войски
Територия Византия, Анатолийска тема
Воюващи страни
Komnenos-Isaac-Arms.svg Византийска империя Sunnism arabic blue.svg Румелийски султанат
Командири
Алексий I Комнин,
василевс
Малик шах
Сили
Неизвестни Неизвестни

Битката при Филомелион е една от поредицата византийско-селджукски битки за Мала Азия. Битката се състои през 1117 година при селцето Филомелион, днес Акшехир, вилает Кония.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

Битката е спечелена от византийската армия под командването на император Алексий I Комнин и е съществена за Византия, тъй като спасява за период от около 2 века завладяването на гръцките крайбрежни територии в Мала Азия от турско завоевание. Победата в битката отслабва селджукския натиск върху византийските малоазийски територии и бележи началото на процеса на разпадане на Иконийския султанат на малоазийски бейлици, завършил след битката при Анкара.

Битката е малък реванш за Византия за загубата и в битката при Манцикерт. С тази победа Византия успява най-накрая да възстанови старата си граница със селджуките на линият Синоп-Филомелион, като мирния договор, удостоверяващ това, се сключва в Акроинон. Но на следната 1118 година Алексий I Комнин вече не е между живите.[1]

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Стратегическа помощ на Византия за отвоюване на малоазийските територии от турците оказват кръстоносните армии от Първия кръстоносен поход, преминаващи през региона на път за Светите места. В периода 1117-1176 година Византия под управлението на Комнините развръща стратегическа кампания целяща възвръщане на предишното господстващото положение на империята в региона. Кампанията е с променлив успех, но в крайна сметка след загубата в битката при Мариокефалон империята се прощава с тези си както се оказва в крайна сметка "блянове".

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Мутафчиев, Петър. Лекции по история на Византия. "Дамян Яков", 2005. ISBN 9545273089. с. 552.