Ботьо Тачков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ботьо Тачков
български и американски икономист
Роден
1924 г.
Починал
8 април 2012 г. (88 г.)
Научна дейност
Област Икономика

Проф. д-р Ботьо Асенов Тачков е български и американски икономист, борсов спекулант, банкер и експерт. Той е сред най-известните и преуспели българи в САЩ. Имал е двойно гражданство – българско и американско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва икономика в Софийския университет. Работи в Министерството на външната търговия. Поради отказ да сътрудничи на тайните служби е преследван и принуден да напусне България през 1962 г.

Заминава за Австрия и се установява в САЩ. Отначало работи на конвейер във фабрика. Става научен сътрудник в Колумбийския университет, Ню Йорк, където прави докторат и преподава. През 1968 г. започва кариера на „Уол Стрийт“ и не след дълго е вече преуспял брокер-дилър, създава собствена инвестиционна банка „Варош Интърнешънъл“ (наречена на родния му квартал в Перник) и я оглавява като неин президент, бързо става милионер. Главозамайващото му забогатяване – на беден имигрант, само за няколко години, предизвиква разследване от ФБР.

По-късно работи в Държавния департамент, Световната банка, ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, преподава в американски и германски университети. Въпреки своята разностранна дейност продължава да следи борсовата търговия. През януари 1999 г. единствено той правилно предсказва в многобройни интервюта по американската телевизия, че индексът Dow Jones ще надхвърли 11 000 – през май същата година той е вече 11 130.

Владеещ 6 езика, д-р Тачков става световноизвестен автор. Написал е много статии и над дузина научни книги, публикувани във Великобритания, Германия и САЩ и намиращи се във всички по-значителни библиотеки по света. Автор е и на няколко популярни автобиографични книги.

Носител е на наградите „Елеонор Рузвелт“ от ООН, „Фулбрайт“ – най-високото отличие за американски учен по икономически науки (1991), вписан е в Who`s Who in America in Industry and Finance.

През последните си години Б. Тачков живее в България и преподава във висши училища. На 28 март 2012 г. в столичния квартал Малинова долина е нападнат и жестоко нахапан от глутница от 20-ина улични кучета. Заради множеството разкъсни рани претърпява голяма загуба на кръв и в резултат на шока развива тежка сърдечна криза. Въпреки извършените хирургични операции той умира във Военномедицинската академия в София, без да дойде в съзнание, на 8 април същата година.

Урната с праха му е погребана в парцела на известните българи в Централните софийски гробища. Има предложение на проф. д-р Ботьо Тачков да бъде наименувана улица в родния му гр. Перник.

Нелепата му смърт дава повод за поредната разгорещена дискусия в столицата и страната за острия проблем с уличните кучета.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Жени се за първата си съпруга Ваня Атанасова през 1954 г., с която имат дъщеря Лияна, живееща в Швейцария. От брака му с германката Урсула имат син Филип-Асен и дъщеря Анна-Мария.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

  • „Пари на борсата“ (1992, 2004)
  • „Икономическа реформа в български вариант“ (1994)
  • „Бягство от Уол Стрийт. Изповед на един брокер-дилър“ (2004) – роман
  • „Изповед на един борсов спекулант“ (2008) – роман
  • „Сбогом на мечтите“ (2009) – роман

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]