Брезе (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в област Смолян. За селото в област София вижте Брезе (Софийска област).

Брезе
Общи данни
Население 356 души[1] (15 юни 2020 г.)
13,3 души/km²
Землище 32,872 km²
Надм. височина 1203 m
Пощ. код 4849
Тел. код 030410
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 6269
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   кмет
Девин
Здравко Иванов
(БСП, ДПС)
Кметство
   кмет
Брезе
Румен Чавдаров
(ГЕРБ)

Брезе е село в Южна България. То се намира в община Девин, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Брезе се намира в планински район. Разположено е в южната част на планинския масив „Чернатица“ в Родопите. Отстои на 15 км от общинския център – гр. Девин и на 30 км от областния център – гр. Смолян. Намира се на 1150 м надморска височина.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1872 година в селото има 100 къщи. От 1878 до 1886 година то попада в т. нар. Тъмръшка република. През 1920 година в селото живеят 800 души, през 1946 – 1034 души, а през 1965 – 951 души.[2]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е съставено от православни християни и българи мюсюлмани.

Културни и природни забележителности

Селото е разположено сред девствени иглолистни гори и е много живописно със своите старинни каменни и новоизградени къщи, съхранили белезите на традиционната Родопска архитектура. Местното население е запазило през вековете характерният говор, песните и обичаите си, които оставят трайни впечатления сред гостите и туристите, посещаващи населеното място.

Най-голямото богатство на селото са топлите минерални извори, извиращи на около 5 км южно от него в местността Беденски бани, на десния бряг на река Широколъшка. Минералната вода извира с дебит 10,37л/сек и температура 74-760С. Термоминералните извори се извличат чрез изградени дълбоки сондажи, като на терена водата при отворен сондаж излиза на самоизлив. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, с повишено съдържание на въглероден двуокис и минерализация 1,7 – 1,8 г/л. Подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, половата, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

В района на селото има множество природни и културни забележителности – неразработена пещера в местността „Каров мост“, останки от средновековно селище и некропол на връх „Свети Никола“, старинни каменни гробища в местността „Кум Кидик“, стар римски път в местността „Ченгене Кьошк“, новоизграден параклис в местността „Синора“ и др.

Съхраненото културно-историческо наследство се съчетава с изключително богатство на природни ресурси – гори, поляни, чист въздух, топли минерални извори, разнообразни растителни и животински видове.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Брезе
  • Д-р Нухов
  • Отец Илиян, протодякон на Пловдивския митрополит
  • Любомир Огнянов (р. 1941), историк

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Вълчев, Ангел. Тъмраш. София, Издателство на Отечествения фронт, 1973. с. 342.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]