Брезе (Софийска област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Брезе (Смолянска област).

Брезе
Общи данни
Население 203 души[1] (15 юни 2020 г.)
3,52 души/km²
Землище 42,668 km²
Надм. височина 860 m
Пощ. код 2278
Тел. код 07163
МПС код СО
ЕКАТТЕ 6272
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Своге
Емил Иванов
(БДЦ, ДПС, БДСР, СДП)

Брезе е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Брезе се намира в планински район, в западната част на Стара Планина. Асфалтов път го свързва със село Искрец. До другите му две съседни села Бракьовци и Зимевица от селото се достига посредством черен път, достъпен предимно за джипове и камиони.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основано от преселници от софийското село Бояна в началото на османското владичество, Брезе първоначално представлява едва няколко къщи, намиращи се в местността „Белинов кръст“. И до днес там могат да се открият останки от старите зидове, а също и кръст, издълбан в голям камък – свещеното място, около което се образувало първоначалното селище.

Заради географското си разположение навътре в планината, селото остава добре защитено и османското присъствие там е минимално. Брезе се разраства, а основният поминък на хората е животновъдството и земеделието. От XI-XIII век датират останките на опожарен от турците манастир, днес обозначен с паметна плоча.

Според историите, които битуват сред по-старите жители, в района на Брезе се подвизавала хайдутска дружина. Доказателство за това са и няколкото намерени малки съкровища и преданията за още такива.

След Освобождението животът в Брезе не се променя значително. Хората продължават да живеят както дотогава, задоволявайки се с това, което им дава земята и отглеждайки животни.

При избухването на Балканската война в 1912 година 2 души от Брезе са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[2]

След 1944 г. изземането на частната собственост принуждава повечето хора да работят в ТКЗС, а доста от младите се местят в София.

Днес населението е предимно от възрастни хора и наброява не повече от 300 постоянно живеещи там души. Малкото на брой деца пътуват до училището в Искрец. Поради близостта си до Своге и София има доста вили и приток на почиващи най-вече през лятото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на селото има паметник на загиналите по време на Балканските и Първата световна воини, както и паметна плоча на загиналите по време на Втората световна война.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на с. Брезе се провежда на 6 май, Гергьовден.

Личности[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. : Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 831.
  3. Гергова, Ив. Яначко Станимиров от Брезе, Проблеми на изкуството, 4, 2016, стр. 3-12.