Брезовдол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Брезовдол
Общи данни
Население 17 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,006 km²
Надм. височина 1037 m
Пощ. код 2292
Тел. код няма
МПС код СО
ЕКАТТЕ 6327
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Своге
Емил Иванов
(КП Обединени за Общината)

Брезовдол е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Брезовдол се намира в планински район. Разположено е в Западна Стара планина, в дела Голяма планина. Намира се в община Своге на 85 километра на изток от София по пътя за Мездра през Искърският пролом и на 50 километра от Враца, на 10 километра от с.Лесковдол и на 7 километра от манастира "Седем престола" (Осеновлашки манастир). На територията на с. Брезовдол се намира и един от първенците сред върховете в община Своге – връх Чукава висок 1588 м., чиято територия попада в пределите на ДЛС Витиня.

История[редактиране | редактиране на кода]

Партийната група на БРП (комунисти) в Брезовдол заедно с комунистите от село Осеновлаг се организират в навечерието на Септемврийското въстание от 1923 г. Организирана е група от 20 души с пушки и патрони е чакала в местността "Манечка полена" парола за започване на въстанието, но както се знае то в Свогенския край не започва, по указание на централното ръководство.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението на селото е изцяло православни християни, като обслужващ духовен център в региона е манастира "Седем престола".


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост се намира манастира "Седем престола", разположен в един от най-красивите кътове на Стара планина под китния връх Издремец. Той е бил духовен и религиозен център за всички села в околността. В него Иван Вазов създава едноименната си творба "Клепалото бие". Също така от селото пеш, а може и чрез транспорт (мотор, джип) може да се стигне до хижа Лескова, намираща се в землището на с. Осеновлаг. Тя се стопанисва от влиятелна фирма и предлага добра база.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В миналото редовно се е провеждал събор на Димитровден, по-късно провеждан през пролетта на 24 май.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]