Левище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Левище
Общи данни
Население 0 души[1] (15 декември 2005 г.)
Землище - km²
Надм. височина 664 m
Пощ. код 2276
Тел. код 07162
МПС код СО
ЕКАТТЕ 44906
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Своге
Емил Иванов
(БДЦ, ДПС, БДСР, СДП)
Левище в Общомедия

Левище е село в Западна България, разположено на левия бряг на река Искър. Намира се в община Своге, на 27 километра от центъра на град Своге и на около 40 километра от Мездра. Село Левище се обслужва от жп гара, която е спирка по линията София – Горна Оряховица – Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото води началото си от 4 април 1986 година. Тогава указ номер 970 на Държавния съвет го отделя от близкото село Габровница и го прави самостоятелно село.[2] Преди 1986 г. Левище е било махала на Габровница. В селото говорят на северозападен говор.

География[редактиране | редактиране на кода]

Средната надморска височина е над 1000 метра. Непосредствено до селото минава река Искър. Левище е разположено в гориста местност.[3] Левище няма собствено землище, а се намира в землището на съседното си село Габровница.[4]

Население[редактиране | редактиране на кода]

При преброяването през 1992 година – първото след отделянето от Габровница – в Левище са регистрирани 45 жители. При следващите две преброявания – тези от 2001 и 2011 населението на Левище е отбелязано като 26 души.[5]

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Село Левище административно се обслужва от кмета на Габровница.[6] Самото село се намира на границата между Свогенската и Врачанската общини, а също и на границата между Софийска област и Врачанска област.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Точно срещу селото, от другата страна на Искъра, се намира комплексът „Дядо Йоцо гледа“, където е изграден и паметник на дядо Йоцо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]