Владо Тричков (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владо Тричков
Кметството и църквата (отдясно)
Кметството и църквата (отдясно)
Общи данни
Население 1732 души[1] (15 юни 2022 г.)
91,3 души/km²
Землище 18,969 km²
Надм. височина 608 m
Пощ. код 2299
Тел. код 07166
МПС код СО
ЕКАТТЕ 11510
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Своге
Емил Иванов
(БДЦ, ДПС, БДСР, СДП)
Кметство
   кмет
Иван Георгиев Николов
Владо Тричков в Общомедия
Центърът
Владо Тричков

Владо Тричков е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област. Наименувано е на партизанина Владо Тричков. География

Селото се намира в планински район, на 17 км от София, на 670 м надм. височина в живописното Искърско дефиле. В селото живеят около 1700 жители. Територията му граничи със селата Луково, Реброво, Церецел и селата от Столична голяма община. Землището му е около 19 кв. км.

Селото се състои от няколко махали, пръснати по дефилето на р. Искър – Ромча (било е село, но сега приобщен квартал), Клисура, Калугерица, Голяма Лъка, Барата, Говедарник, Пехчаница, Лажов рът, Орешец. Като разположено от двете страни на река Искър селото има няколко въжени моста за пешеходци и един-единствен мост за автомобили, свързващ махалите от двете страни. 

До селото има автобусен и железопътен транспорт.

Административно се обслужва от Община Своге, телефон: 0726 / 25-39, www.svoge.bg; телефон на полицията в Своге: 0726 / 2201.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Вл. Тричков се е състояло от махалите Орешец, Клисура, Калугерица, Голяма лъка и Ромча. Най-напред петте махали са водени административно към с. Церецел в периода 1920-25 г. През 1925 г. се оформя община със седалище Реброво и махалите преминават към нея с общото име Луково. През 1930 г. се открива спирка Луково, а жп. гарата при сегашното село Владо Тричков се преименува в Елин Пелин, като и махалите приемат същото име. Настоящето име на селото – Владо Тричков – се дава през 1952 година.

През 2006 г. кметът на община Своге Емил Атанасов води преговори с кмета на София за изграждане на сметище на София, разположено на около 1 километър или по-малко от сградите на вилна зона Ромча (включително и от църквата). Засегнатите местни жители и собственици на вили протестират в началото на 2007 г.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на село Владо Тричков ежегодно се провежда на 6 септември.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Вилна зона Ромча[редактиране | редактиране на кода]

Ромча е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Височина /на жп. спирката/ – 507.092 м. В нейния център има смесен магазин и кръчма, а на спирката – фурна. На спирката спират всички пътнически влакове, преминаващи през Искърското дефиле. Църквата на Ромча е разположена на хълм, откъдето се разкрива гледка към долината.

Вилна зона Калугерица[редактиране | редактиране на кода]

Калугерица е вилна зона в землището на село Владо Тричков. Котловина, обградена от планини, в дъното на която минава река Искър. В миналото село Владо Тричков и прилежащите му махали са били част от с. Церецел, землището на което е едно от най-големите в България. До Калугерица се стига с влак, – на спирка „Владо Тричков“, както и с автомобил. Пътят за Калугерица минава близо до вилна зона Ромча. Проблем в района са също и обирите на вили в зимния период, когато „виладжиите“ мигрират към града. Малко са местните жители на Калугерица, което е характерно за целия район на Церецел.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]