Брест (област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Брест.

Брест
Кметството на Брест с часовниковата кула
Кметството на Брест с часовниковата кула
Общи данни
Население 1852 души[1] (15 юни 2020 г.)
23,7 души/km²
Землище 80,803 km²
Надм. височина 28 m
Пощ. код 5971
Тел. код 06563
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 06402
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   кмет
Гулянци
Лъчезар Яков
(БСП)
Кметство
   кмет
Брест
Цецо Луканов
(БСДП, СДС, ЗНС, ...)

Брест е село, намиращо се в Северна България, община Гулянци, област Плевен. Населението му е 2075 души по постоянен адрес към 15 март 2017 г. [2] Землището му заема площ 80,803 кв. км и е най-голямото в общината.


География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 45 km северно от град Плевен. Релефът е равнинен. Климатът е континентален с горещо лято и студена зима.

История[редактиране | редактиране на кода]

Някога е било едно от най-големите села на Дунавската равнина. През 1972 г. е трябвало да бъде обособена община на територията на област Плевен. Кандидатурите са били на съседните тогава села Гулянци и Брест. Брест е било най-многочисленото село в района и с най-голяма площ на землището. Населението на с. Брест е било около 3 пъти и половина по-голямо от това на Гулянци, но тогавашните партийни пристрастия надделяват. Изтъква се аргументът, че Гулянци вече е било част от националната железопътна инфраструктура на БДЖ и е свързано с възловите селища в страната чрез най-разпространения тогава вид транспорт – железопътния, макар че жп спирката е извън Гулянци и до днес носи името на по-близкото до нея село Милковица. След решение на ЦК на БКП, Държавният съвет на Народна република България обявява с. Гулянци за град с Указ № 1942 от 4 септември 1974 г. с тенденция да стане общински център, тъй като тогавашната администрация не възприема център на община със статут „село“. Веднага след това с наредба от 12 май 1974 г. е обособена нова малка община с 4 села на територията на Плевенски окръг – община Гулянци. През 1977 г. Брест се включва в селищната система на Гулянци, а от 1978 г. – в община Гулянци. Оттогава с. Брест остава второстепенно административно образувание в околията и остава по-малко по население от Гулянци. Макар че това не спира развитието на селото, и то е сполетяно от демографския срив, обхванал най-вече огромната част от българските села след смяната на политическия строй през 1989 г. По времето на социализма населението на с. Брест е около 9000 души, а към 15 март 2017 г. в него живеят 2011 души по настоящ адрес, което го държи в списъка на селата в Република България с население над 2000 души и сред най-големите села в Плевенска област.

Легенда за името на село Брест[редактиране | редактиране на кода]

Легендата, разказвана от Отец Тихомир Каменов е, че селото е заселено преди около 900 години като тогава са го наричали „Воден град“. По това време имало много брястове, но един бил голям – на него връзвали лодките си и сянката му падала добре. Хората се питали „Къде бе?“ и си отговаряли „При бреста.“. Така оттогава си останало името на селото Бряст. Според други поверия обаче, преди много години един човек загубил прасето си и го намерил в Брестовата гора. От там идва името на най-голямото тогава село в Дунавската равнина – Брест. [3]

Указ № 960/обн. 4 януари 1966 г. на Държавния съвет осъвременява името на с. Бряст на Брест.

Местни предания и събития[редактиране | редактиране на кода]

По местни предания, на мястото, където се намира селото сега, някога са се простирали водите на река Дунав. Селото се е намирало на високите части в този район. Името си носи от голям бряст, където хората връзвали лодките си.

Подобно предание относно селото, или по точно възникването на един от родовете му " Шеремети " е описано подробно с родословни дървета в Родовата архивната книга от Димитър Първанов Христов през 1979 година. Това предание гласи че преди около 400 години двама от тримата братя родени в село Шереметя Област Велико Търново се преселват в Русия и там образуват малко градинарско селище, което нарекли „Шереметиево“ на името на Българското село Шереметя, Област Велико Търново, от което дошли. По-късно във времето в околностите на това селище Шереметиево е построено летище, което обслужва Москва и сега то се нарича „Летище Шереметиево“. Третият брат по прякор „Шереметя“ на името на селото, в което е роден, намерил свободна земя и по-спокойно убежище от турските набези и се преселил в сегашните земи на село Брест, в което и до днес живеят част от наследниците на рода „Шеремети“. Този род е дал на България и на света много известни хора, чиито имена и сега се споменават с гордост в селото и област Плевен, като например известният скулптор Кирил Тодоров.

Селото е било изпепелено през 30-те години на ХХ век. Пожарът се е виждал от съседните села. Местни хора твърдят, че самият цар Борис III е идвал след трагедията.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Св. Петка“
 • Кметство с часовникова кула.
 • Параклис на Света великомъченица Екатерина, църква „Св. Петка“ и местността Бездремна.
 • Историческа местност е и Сусовица (Сусовград) – древно римско селище или крепост. Преданията гласят, че там има цял град от римско време, а с подземен тунел е свързан с Улпия Ескус в село Гиген, в който тунел по време на бедствието цар Гиго е тръгнал да бяга със златната си карета, но остава за винаги в тунела. От години тази местност е примамка за иманярите, но нека скоро държавата да успее да направи нещо и да отвори разкопки, за да се открие този старинен град, останал ни в наследство от далечното минало. [4]
 • Голямо читалище, библиотека и кино салон.
 • Основно училище
 • Голяма детска градина
 • Културно–исторически музей
 • Паметник на загиналите жители през войните

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

 • В северния край на селото има летище с бетонова писта и голям атрактивен фар.
 • Цех на обувен завод „Рекорд“ гр. Габрово, който е затворен.
 • Футболно игрище и местен отбор.
 • Парк за отдих и басейн.

Литература / свързана с личности и събития на селото /[редактиране | редактиране на кода]

 • „Живот за всички – Димитър Първанов“ от Ася Маринова. Плевен, Редакция „Изд. авт.“, 2005. издадена книга – в 96 стр.
 • „Скулпторът Кирил Тодоров“ от Ася Маринова. Плевен, Редакция „Изд. авт.“, 2002. издадена книга – в 92 стр.
 • „Три наниза жълтици“ от Ася Маринова. Плевен, Редакция „Изд. авт.“, 2013. издадена книга – в 162 стр.
 • „Българка“ от Ася Маринова. Плевен, Редакция „Изд. авт.“, 1996. ISBN 954799624X. издадена книга – в 46 стр.
 • „Човекът радио или спомен за Бики“ от Венета Йочева. Велико Търново, Редакция „Ивис“, 2011. ISBN 978-954-8387-91-0. издадена книга – в 251 стр.
 • „От Петковден до Петковден“ от Венета Йочева. София, Редакция „Пропелер“, 2014. ISBN 978-954-392-256-7. издадена книга – в 208 стр. с портр., ил., 21 см.

Бележити личности[редактиране | редактиране на кода]

Използвани материали[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.grao.bg.
 2. Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес, ЕСГРАОН, дата 15.03.2017.
 3. Историята на най-голямото село в Дунавската равнина. // публикувано от www.bgnow.eu, , раздел: Статии от пресата. Посетен на 12 юли 2018.
 4. С. Брест – крепост Градище / Калето / Сусовград. // bulgariancastles.com. Посетен на 12 юли 2018. Архив на оригинала от 2018-07-12 в Wayback Machine.