Валтер Кривицки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валтер Кривицки
Walter Krivitsky
Роден
Починал

НаградиЧервено знаме
Валтер Кривицки в Общомедия

Валтер Германович Кривицки (на руски: Ва́льтер Ге́рманович Криви́цкий)[1], с рождено име Самуел Гинсберг, е съветски военен шпионин, който дезертира на Запад и разкрива планове за подписване на пакта Молотов – Рибентроп.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Валтер Кривицки, с рождено име Самуел Гинсберг, е роден на 28 юни 1899 г. в Подволочиска, Галиция, Австро-Унгария (сега Пидволочиск, Украйна), в еврейско семейство. Той приема името Кривицки, което става революционното му бойно име, когато влиза в ЧК.

Шпионаж[редактиране | редактиране на кода]

Магда Лупеску (тук с румънския крал Карол II) е една от агентите на Кривицки

Кривицки работи като нелегален резидент шпионин с фалшиви имена и документи в Германия, Полша, Чехословакия, Австрия, Италия и Унгария. Издига се до чин контролен офицер. Приписва му се организиране на промишлен саботаж, кражба на планове за подводници и самолети, прихващане на кореспонденция между нацистка Германия и имперска Япония и набиране на много агенти, включително Магда Лупеску и Ноел Фийлд.

През май 1937 г. Кривицки е изпратен в Хага (Холандия), за да действа като резидент (регионален контролен офицер) под прикритието на антиквар. Там той координира разузнавателните операции в цяла Западна Европа.

Дезертьорство[редактиране | редактиране на кода]

Убийството на приятеля и другар от детството Игнас Рейс през септември 1937 г. провокира незабавното дезертиране на Кривицки

По времето, когато е в Хага, в Генералния щаб на Червената армия в Москва се извършва Голямата чистка, която Кривицки и неговият близък приятел Игнас Рейс, тогава също поставен в чужбина, намират за много тревожна. Рейс иска да дезертира, но Кривицки многократно го задържа. Накрая Райс дезертира, като обявява това в предизвикателно писмо до Москва. Убийството му в Швейцария през септември 1937 г. кара Кривицки да дезертира следващия месец.

В Париж Кривицки започва да пише статии и се свързва с Лев Седов, син на Троцки, и с троцкистите. Там той се среща и със съветския шпионин под прикритие Марк Зборовски, известен като „Етиен“, когото Седов е изпратил да го защитава. Седов умира мистериозно през февруари 1938 г., но Кривицки избягва опитите да бъде убит или отвлечен във Франция, отчасти като бяга в Йер.[2]

В резултат на дебрифинга на Кривицки британците успяват да арестуват Джон Хърбърт Кинг, служител по шифроване във Външното министерство. Той също дава и неясно описание на други двама съветски шпиони, Доналд Маклийн и Джон Кернкрос, но без достатъчно подробности, за да могат да бъдат арестувани. Дейността на съветското разузнаване в Обединеното кралство е разстроена за известно време.[3]

Антисталинистки активист[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1938 г., очаквайки нацисткото завладяване на Европа, Кривицки се отправя от Франция за Съединените щати. Става активен член на антисталинистката левица.[4]

В тайните служби на Сталин[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на журналиста Айзък Дон Ливайн и литературния агент Пол Уол Кривицки описва тайните методи на Сталин[5] в книгата In Stalin's Secret Service (заглавието в Обединеното кралство е I Was Stalin's Agent, издание на <i>Right Book Club</i>). Публикувана е на 15 ноември 1939 г.,[6][7] но за първи път се появява в сензационна поредица през април 1939 г. в най-доброто списание на времето, Saturday Evening Post (заглавието е фраза от статия, написана от съпругата на Райс за първата годишнина от убийството му: „Рейс... беше в тайните служби на Сталин в продължение на много години и знаеше каква съдба да очаква“[8]). Книгата получава хладна рецензия от много влиятелния New York Times.[9] Нападнат от американската левица, Кривицки е реабилитиран, когато Германо-съветският пакт за ненападение, който е предсказал, е подписан през август 1939 г.

Свидетелство[редактиране | редактиране на кода]

Разкъсван между продължаващата си отдаденост на марксистко-ленинската идеология и нарастващата си ненавист към сталинизма, Кривицки започва да вярва, че негов дълг е да сътрудничи на разузнавателната общност на САЩ. Това решение му причинява много душевни болки, но споделя с бившия си агент и колега дезертьор Уитакър Чеймбърс, че „в наше време информирането е задължение“ (разказано от Чеймбърс в автобиографията му „Свидетел“).[10]

Кривицки свидетелства пред Комисията Dies (по-късно станала Комисия за антиамериканските дейности на Камарата на представителите) през октомври 1939 г. и отплава като „Уолтър Томас“ за Лондон през януари 1940 г., за да бъде разпитан от британското вътрешно контраразузнаване MI5. Така той разкрива много за съветския шпионаж. Дискусионен е въпросът дали той е дал улики на MI5 за самоличността на съветските агенти Доналд Маклийн и Ким Филби. Сигурно е обаче, че Лаврентий Берия, шефът на Народния комисариат по вътрешните работи (НКВД), научава за показанията на Кривицки и нарежда операции за убийството му.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Лев Троцки с американци, включително Хари Де Боер (вляво), в Мексико през 1940 г., малко преди убийството му и само месеци преди смъртта на Кривицки

Скоро Кривицки се завръща в Северна Америка, кацайки в Канада. Винаги имал проблеми със Службата за имиграция и натурализация на САЩ, Кривицки не успява да се върне там до ноември 1940 г. Кривицки наема Луис Уолдман да го представлява по правни въпроси (Уолдман е дългогодишен приятел на Айзък Дон Ливайн). Междувременно убийството на Троцки в Мексико на 21 август 1940 г. го убеждава, че сега той е начело в списъка на убийства на НКВД. Последните му два месеца в Ню Йорк са изпълнени с планове да се установи във Вирджиния и да пише, но също и със съмнения и страх.

На 10 февруари 1941 г. в 9.30 ч. сутринта Кривицки е намерен мъртъв в хотел Bellevue (сега хотел Kimpton George)[11] във Вашингтон, окръг Колумбия, от камериерка, с три предсмъртни бележки до леглото. Тялото му лежи в локва кръв, причинена от рана от един куршум в дясното слепоочие от револвер 38 калибър, открит в дясната му ръка. Доклад от 10 юни 1941 г.[12] казва, че той е бил мъртъв от около шест часа.

Според много източници[10][13] (включително самия Кривицки), той е бил убит от съветското разузнаване,[14] но официалното разследване, без да знае за преследването на НКВД, заключава, че Кривицки се е самоубил.[15][16] Хората с близки връзки с Кривицки по-късно правят противоположни тълкувания на смъртта му.

Кривицки е открит мъртъв в хотел „Кимптън Джордж“, само на няколко пресечки от Капитолия, часове преди да се яви пред друга комисия на Конгреса

Спекулациите продължават и през XXI век. През 2017 г. в книгата на Антъни Пърси Misdefending the Realm (Buckingham: University of Buckingham Press, 2017[17]) се твърди, че Кривицки е най-важният източник за Обединеното кралство относно съветския план, че не е получил действие от MI5 относно разузнавателните данни, които е предоставил, и е убит от съветското разузнаване, след като Гай Бърджис информира съветските началници за него. Убийството, твърди Пърси, премахва заплахата от разобличаване на Кеймбриджката петорка и други къртици.

Оцелели[редактиране | редактиране на кода]

При първите новини за смъртта му Уитакър Чеймбърс намира съпругата на Кривицки Антонина и сина му Алек в Ню Йорк. Той ги отвежда с влак във Флорида, където остават при семейството на Чембърс, което вече е избягало от Ню Смирна. И двете семейства се крият там няколко месеца, страхувайки се от нови съветски репресии. След това семействата се връщат във фермата на Чембърс в Уестминстър, Мериленд. След кратко време обаче Тоня и Алек се връщат в Ню Йорк.[10]

Съпругата и синът му живеят в бедност до края на живота си.[1] Алек умира от мозъчен тумор в началото на 30-те си години, след като е служил във военноморските сили на Съединените щати и е учил в Колумбийския университет. Тоня, която законно променя фамилното си име на „Томас“, продължава да живее и работи в Ню Йорк, докато не се пенсионира в Осининг, където почива на 94 години през 1996 г. в старчески дом.[1]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Френско издание на „В тайните служби на Сталин“, изд. Champ libre
  • В тайните служби на Сталин (1939)[18] (второ издание 1939,[19] 1979,[20] 1985,[21] 2000[22])
    • Agent de Staline (френски, 1940)[23]
    • Byłem agentem Stalina (полски, 1964)[24]
    • Я был агентом Сталина. Записки советского разведчика (Руски, 1991)[25]
  • Rusia en España (испански, 1939)[26]
  • MI5 Debriefing & Other Documents on Soviet Intelligence (2004)[27]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Kern, Gary. A Death in Washington: Walter G. Krivitsky and the Stalin Terror. Enigma Books, 2004. ISBN 978-1-929631-25-4. с. early life 3–12, Paul Wohl 20–23, 172–175, 314–317, 420–424, 448–454, especially 245–246; family's fate and money 400–401.
  2. Krivitsky, Walter G. In Stalin's secret service: An Exposé of Russia's Secret Policies by the Former Chief of the Soviet Intelligence in Western Europe. New York, Harper Brothers, 1939. с. 290, 294.ISBN 0890935491 (1985)
  3. Lownie, Andrew. Stalin's Englishman: Guy Burgess, the Cold War, and the Cambridge Spy Ring. St. Martin's Press, 4 October 2016.
  4. Lewis, Flora. Who Killed Krivitsky? // CIA. Washington Post and Times-Herald. Архивиран от оригинала на 2019-02-27. Посетен на 2024-04-25.
  5. Krivitsky, W.G. In Stalin's Secret Service: An Exposé of Russia's Secret Policies by the Former Chief of the Soviet Intelligence in Western Europe. University Publications of America, 1984. ISBN 0-89093-549-1. с. xxix. Посетен на 8 February 2023.
  6. Book Notes // New York Times. 4 November 1939. с. 13.
  7. Books Published Today // New York Times. 15 November 1939. с. 21.
  8. Reiss, Elsa. Ignace Reiss: In Memoriam // New International. с. 276–278. Посетен на August 30, 2010.
  9. The New York Times and Joseph Stalin, David Martin, March 9, 2008.
  10. а б в Chambers, Whittaker. Witness. Random House, 1952. ISBN 0-89526-571-0. с. 27, 36, 47, 59, 317–318, 381, 402, 436fn, 457, 459–463; informing 463; murder 207, 337, 485–486; fate of family 486–487.
  11. The George Hotel // Kimpton Hotels & Restaurants. Архивиран от оригинала на 2012-11-03. Посетен на 26 October 2012.
  12. Venona: Soviet Espionage and The American Response 1939-1957 (footnote 18: Charles Runyon [Department of State, Memorandum for the File, "Walter Krivitsky," 10 June 1947)] // Central Intelligence Agency. Архивиран от оригинала на 2012-10-10. Посетен на 2024-04-25.
  13. Hyde, Earl M. Jr. Still Perplexed About Krivitsky // International Journal of Intelligence and CounterIntelligence. New York, International Journal of Intelligence and CounterIntelligence (Volume 16, Issue 3), July 2003. с. 431, 438.
  14. Secret murders ordered from the Kremlin (Russian), Interview with Nikita Petrov, historian and vice-president of Memorial Society, at Echo Moskvy,
  15. Knight, Amy W. How the Cold War Began: The Igor Gouzenko Affair and the Hunt for Soviet Spies. Carroll & Graf, 2006. ISBN 0-7867-1816-1. с. 304, n. 6.
  16. Files on Walter G. Krivitsky // Federal Bureau of Investigation.
  17. Misdefending the Realm // University of Buckingham Press, 2017. Посетен на 27 October 2017.
  18. Krivitsky, Walter G. In Stalin's Secret Service: An Exposé of Russia's Secret Policies by the Former Chief of the Soviet Intelligence in Western Europe. New York, Harper Brothers, 1939.
  19. Krivitsky, Walter G. In Stalin's Secret Service: An Exposé of Russia's Secret Policies by the Former Chief of the Soviet Intelligence in Western Europe. New York, Harper Brothers, 1939.
  20. In Stalin's Secret Service. Library of Congress, 1979. ISBN 9780883558546. с. 273. Посетен на 23 February 2014.
  21. In Stalin's Secret Service. Library of Congress, 1985. ISBN 9780890935491. с. 273. Посетен на 23 February 2014.
  22. In Stalin's Secret Service. Library of Congress, 2000. ISBN 1929631030. с. 306. Посетен на 23 February 2014.
  23. Agent de Staline // Library of Congress. Посетен на 23 February 2014.
  24. Byłem agentem Stalina. Library of Congress, 1964. Посетен на 23 February 2014.
  25. Я был агентом Сталина. Записки советского разведчика // Терра-Terra.
  26. Rusia en España // Library of Congress. с. 31. Посетен на 23 February 2014.
  27. Krivitsky, Walter G. MI5 Debriefing & Other Documents on Soviet Intelligence. Xenos Books, 2004. ISBN 1-879378-50-7.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Chambers, Whittaker. Witness. Random House, 1952. ISBN 0-89526-571-0.
  • Kern, Gary. A Death in Washington: Walter G. Krivitsky and the Stalin Terror. Enigma Books, 2004. ISBN 978-1-929631-25-4.
  • Poretsky, Elisabeth K. Our Own People: A Memoir of "Ignace Reiss" and His Friends. London, Oxford University Press, 1969.
  • Files on Walter G. Krivitsky // Federal Bureau of Investigation (FBI). Посетен на September 11, 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Walter Krivitsky в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​