Ванета Тоски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ванета Тоски
италианска благородничка
Родена
1419 г.
Починала
30 юни 1475 г. (56 г.)
ПогребанаХрам „Малатеста“ (Римини)
Семейство
ПартньорСиджизмондо Пандолфо Малатеста
ДецаРоберто Малатеста
Салустио Малатеста

Ванета Тоски (на италиански: Vannetta Toschi; * 1419 във Фано, † 30 юни 1475 в Мелдола) е италианска благородничка, метреса на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста – италиански кондотиер и от 1432 до 1468 г. господар на Римини и на Фано.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Галеото Тоски, известен юрист от Фано.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща ѝ посещава двора във Фано на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста, господар на Римини и Фано. Вероятно там Ванета се запознава със Сиджизмондо, който е вдовец от Джинерва д'Есте от 1440 г. и е на път да се ожени за Полисена Сфорца – дъщеря на Франческо Сфорца, бъдещ херцог на Милано.

Крепостта Мелдола

Няколко години Ванета живее в Римини, докато Пандолфо не се влюбва в Изота дели Ати и тя е принудена да се върне във Фано, за да следи образованието на децата си. Синът им Роберто получава сурово образование за боравене с оръжие от баща си в двора и става доблестен кондотиер. След няколко години той посреща майка си при себе си, на която поверява крепостта Мелдола.

Между 1465 и 1468 г. Ванета е свидетелка на семейните борби за владението на Римини.

Умира в Мелдола през 1475 г. на 56-годишна възраст и е погребана в Храма „Малатеста“ (днешна катедрала „Санта Коломба“ в Римини), поръчан от Сиджизмондо.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

От Сиджизмондо Пандолфо Малатеста (* 19 юни 1417, † 9 октомври 1468), господар на Римини и на Фано, има един или двама сина:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vannetta Toschi в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​