Василий Каразин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Василий Каразин
украински учен и просветител

Роден
Починал
Николаев, Руска империя
ПогребанУкрайна

НационалностFlag of Russia.svg Русия
Василий Каразин в Общомедия

Васи́лий Наза́рович Кара́зин (на украински: Васи́ль Наза́рович Кара́зін; на руски: Вас′илий Наз′арович Кар′азин; 1773 – 1842) е руски и украински учен инженер, общественик, просветител, произхождащ от Слободска Украйна.

Той е виден деец на Руското просвещение. Инициатор е за създаването на Министерството на народното просвещение на Руската империя. Основател е на Харковския университет, който носи неговото име.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Баща му е полковник Назар Каразин, който получава от Екатерина II поместието Кручик (днес село в Богодуховски район, Харковска област, Украйна). Майка му произхожда от украински казашки род.

Каразини са заселници от Балканите. Не е уточнен етническият им корен – има версии за сръбски, гръцки и български произход. Самият Василий Каразин се считал за етнически сърбин.[1]

Според някои произхождат от българския род Караджи.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Solovyev, Sergey. History of Russia, Volume 46. Academic International Press, 1976. ISBN 9780875691282. с. 210.
  2. Косев, Константин. „Българското присъствие в създаването на Харковския национален университет – Василий Каразин. Живот и дейност“, София, 2005 г., стр 9. Това се доказва и от документалното изследване на Михаил Станчев в „Произходът на В. Н. Каразин. Източниковедчески и историографически аспекти – Василий Каразин. Живот и дейност“, София, 2005 г., стр. 202 – 218

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]