Васил Докторов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Васил Докторов
български революционер
Васил Докторов, Кузман Коруев от Райково, Владимир Бочуков, Петър Кузманов

Роден
Починал

Васил Тодоров Докторов Кусуроглу е български революционер, деец на Вътрешна македоно-одринска революционна организация в Ахъчелебийско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Докторов е роден в ксантийското село Габрово, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Завършва IV отделение. В 1899 година се присъединява към ВМОРО. Заедно с Янаки Паскалев ръководи Ксантийския околийски комитет на ВМОРО. Държи Габровския хан в Ксанти, който е основен център на революционна активност в града.[1]

Христо Караманджуков пише за Докторов:

...тих, кротък и любезен наглед, но иначе смел и решителен, работлив и твърд в намеренията и действията си. Затова той взе надмощие със своите качества и се наложи като ръководител даже и в Ксанти. Може да се каже, че цялата кореспонденция за околията се водеше чрез него.
Осъдените от Одринския военен съд при Габровската афера в 1902 година българи от Габрово. Седнали от ляво на дясно: Васил Докторов, Киряк Хаджиатанасов, Нашо Василев Кормидов. Прави от ляво на дясно: Георги Атанасов, Стамат Кормидов и Янко Янчев

В средата на 1902 година е арестуван след афера в Габрово и осъден в Одрин на 10 години затвор, но през март 1904 година е амнистиран, връща се в Ксанти и се заема с шивачество, като отново се занимава и с революционна дейност. Докторов и Паскалев подпомагат и създаването на Даръдерския комитет на ВМОРО.[2] При намесата на България в Първата световна война през 1915 година служи в 3 полк на 11 дивизия и загива във войната.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 143, 172.
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето културно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 143, 162 - 163.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 50.
     Портал „Македония“         Портал „Македония