Васил Чакаларов (Коритен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за солунският войвода на ВМРО. За известния костурски войвода вижте Васил Чекаларов.

Васил Чакаларов
български революционер
Четата на Васил Чехларов
Четата на Васил Чехларов

Роден

Васил Чакаларов, Чекаларов или Чехларов е български революционер, солунски деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Вътрешна македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Васил Чакаларов е роден през 1879 година в Солунското село Коритен, тогава в Османската империя. Завършва IV отделение. След убийството на Атанас Чопката през 1899 година ръководи чета, с която води 18 сражения с турски и 8 с гръцки части[1]. След Солунските атентати е арестуван и осъден на 101 години затвор от турските власти. При общата амнистия от 1904 година е освободен. Последователно е четник при Мито Патарозлиев в 1910 година, Христо Чернопеев през 1911 година и Тодор Александров през 1912 година.

От май 1923 година застава начело на солунската околийска чета на ВМРО.[2] През юни Солунската чета заедно с Кукушката на Димитър Димашев и Поройската чета минават Беласица и действа заедно с Кукушката чета в Кукушко. Сражава се в Круша без загуби, но поради изселването на българите от Солунско не успява да извърши дейност в Солунско, макар в края на август секретарят на Чакаларов Петков прониква с част от четата в областта и дори се сражава без загуби при Деве Каре.[3]

Преселва се в Пловдив.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрация Илинден, 1934, бр.59, стр.7
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 184.
  3. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 134.
     Портал „Македония“         Портал „Македония