Васил Чакаларов (Коритен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за солунският войвода на ВМРО. За известния костурски войвода вижте Васил Чекаларов.

Васил Чакаларов
български революционер
Четата на Васил Чехларов
Четата на Васил Чехларов

Роден
1879 г.

Васил Чакаларов, Чекаларов или Чехларов е български революционер, солунски деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Вътрешна македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Васил Чакаларов е роден през 1879 година в Солунското село Коритен, тогава в Османската империя. Завършва IV отделение. След убийството на Атанас Чопката през 1899 година ръководи чета, с която води 18 сражения с турски и 8 с гръцки части[1]. След Солунските атентати е арестуван и осъден на 101 години затвор от турските власти. При общата амнистия от 1904 година е освободен. Последователно е четник при Мито Патарозлиев в 1910 година, Христо Чернопеев през 1911 година и Тодор Александров през 1912 година.

От май 1923 година застава начело на солунската околийска чета на ВМРО.[2] През юни Солунската чета заедно с Кукушката на Димитър Димашев и Поройската чета минават Беласица и действа заедно с Кукушката чета в Кукушко. Сражава се в Круша без загуби, но поради изселването на българите от Солунско не успява да извърши дейност в Солунско, макар в края на август секретарят на Чакаларов Петков прониква с част от четата в областта и дори се сражава без загуби при Деве Каре.[3]

Преселва се в Пловдив.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрация Илинден, 1934, бр.59, стр.7
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 184.
  3. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 134.
     Портал „Македония“         Портал „Македония