Вацлав Клаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вацлав Клаус
Václav Klaus
чешки политик

Роден
19 юни 1941 г. (76 г.)
Политика
Партия Гражданска демократична партия
Правителство на Чехия министър-председател (1992 – 1998)
Президентство на Чехия президент (2003 – 2013)

Подпис Vaclav Klaus Signature.svg
Уебсайт http://www.klaus.cz/
Вацлав Клаус в Общомедия

Вацлав Клаус (на чешки: Václav Klaus) е чешки икономист и политик, един от основателите на Гражданската демократична партия, министър-председател (1992 – 1998) и президент (2003 – 2013) на Чехия.

Клаус е сред най-влиятелните политици в историята на Чешката република. По време на своя мандат като президент Клаус получава международна известност със своите радикални възгледи по въпроси като глобалното затопляне и бъдещето на Европейския съюз,[1] както и с широката амнистия, която обявява в края на мандата си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вацлав Клаус е роден в Прага на 19 юни 1941 година. Завършва външна търговия във Висшето икономическо училище в родния си град през 1963 г.,[2] а по-късно специализира в Италия (1966) и в Университета „Корнел“ в Съединените щати (1969).

След завръщането си в тогавашната Чехословакия пише статии на икономически теми за опозиционно настроените вестници „Твар“ и „Литерарни новини“. В периода от 1963 до 1970 г. работи като щатен сътрудник към Института по икономика на Чехословашката академия на науките. През 1970 г. обаче е освободен от работа поради реформаторския курс в икономиката, който защитава и който противоречи на плановото стопанство на комунистически развиващата се тогава Чехословакия. От 1971 до 1986 г. работи в Държавната банка на Чехословакия, а от 1987 година - в Прогностичния институт на Академията на науките.

В края на 1989 година Вацлав Клаус става икономически съветник на новосъздаденото опозиционно движение Граждански форум. На 10 декември, след падането на комунистическото правителство, става министър на финансите в новото „правителство на националното единство“. През октомври 1990 година е избран начело на Гражданския форум, но малко по-късно той се разцепва и Клаус оглавява образуваната от неговото дясно крило Гражданска демократична партия (ГДП).

На парламентарните избори през юни 1992 година ГДП е първа партия и Вацлав Клаус оглавява чешкото правителство, начело на коалиция с няколко по-малки дясноцентристки партии. През юли той се договаря със словашкия лидер Владимир Мечиар за разделянето на Чехословакия и от 1 януари 1993 година става първият министър-председател на независима Чехия. На изборите през 1996 година ГДП отново е на първо място, макар и с по-малко предимство пред опозиционната Чешка социалдемократическа партия, и Клаус запазва премиерското си място.

Заради високата си професионална ерудиция и подготовка в областта на икономиката и финансовото дело Вацлав Клаус става член на елитното дружество „Мон Пельорен“ („Mon Pelerin Society“). Друго сериозно признание за професионалните си умения Клаус получава през 1995 г. чрез титлата професор по финанси на Висшия икономически университет, в който е учил. Почетен доктор на Университета за национално и световно стопанство в София (2004)[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]